5x gouwe ouwe: speelgoed van vroeger

Speelgoed bestaat eigenlijk al zolang als er kinderen bestaan. Vroeger was er alleen iets minder keus en kinderen verzonnen vaker zelf hun eigen speelgoed. Tegenwoordig kan het echter niet modern genoeg. Loop een Intertoys of Bart Smit binnen en de kleuren, geluiden en lichtjes komen op je af. Als het niet praat, loopt, rijdt of knippert is het eigenlijk te saai..

Soms is een beetje minder echter ook wel fijn en dan bestaat er gelukkig ook nog simpel en ‘ouderwets’ speelgoed.  Gouwe ouwe waarbij kinderen gestimuleerd worden om hun fantasie te gebruiken.

Blokken

Houten blokken bestaan al heel lang. Met de verschillende vormen kunnen kinderen zelf hun eigen bouwsels creëren. Van een kasteel tot een brug of autobaan, er is van alles mogelijk! Je hebt ze tegenwoordig ook in leuke kleurtjes als je dan toch graag iets moderns wil 😉

speelgoed1

(Houten) trekdier

Trekdieren bestaan ook nog steeds. Hoewel je tegenwoordig heel vaak trekdieren ziet met lichtjes, liedjes en geluiden heb je ook nog gewoon stille varianten. Soms van plastic, vaak van hout. Met een trekdier kunnen de kinderen heerlijk rondlopen en hun eigen fantasiespel verzinnen. Juist de stille variant geeft ruimte voor eigen spel en fantasie.

Dinky Toys

Ken jij ze? Anders moet je het misschien even aan je ouders vragen.. echte Dinky Toys zijn tegenwoordig veel geld waard. Maar Dinky Toys zijn eigenlijk gewoon speelgoedautootjes en ja, die heb je ook nog steeds! Ze zijn gewoon overal te krijgen en je kunt er niet genoeg van hebben. Gegarandeerd uren speelplezier!

speelgoed2

Poppen

Vroeger had je ze ook van porselein maar dat is misschien niet zo’n aanrader. Een mooie simpele plastic pop is nog steeds overal te koop. Geluiden, plassen en huilen is natuurlijk leuk. Maar ook een pop die ‘niks kan’ is goed voor de fantasie. Kies voor een pop met een neutrale gezichtsuitdrukking, zo kan je kind zelf verzinnen of de pop blij is of juist verdrietig.

speelgoed3

Tollen

Tollen bestaan ook al een eeuwigheid. Je had de houten tollen soms met en soms zonder touw. Maar je had ook de bromtol of draaitol. Laatst genoemde is nog wel redelijk makkelijk te krijgen. Maar de echt ouderwetse houten tollen zijn moeilijker te vinden. Jammer, want kinderen kunnen er echt leuk mee spelen. Misschien ligt er bij je ouders of opa en oma nog eentje op zolder?

Kennen jullie nog leuk en ouderwets speelgoed van vroeger?

speelgoed

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen