7 tips voor ontspannen en voordelige feestdagen

De feestdagen, vanaf september kijk ik er al reikhalzend naar uit en heb ik stiekem al een paar kerstliedjes gedraaid. De afgelopen jaren heb ik echter wel aan mijn portemonnee gevoeld wat iedereen met die dure decembermaand bedoelt..

Wij hebben allebei het geluk een lieve grote familie te hebben, én ik heb een jongen thuis die vlak na de feestdagen ook nog eens jarig is. Dat betekent dus cadeaus, cadeaus en nog meer cadeaus.. Uiteindelijk werd het me allemaal wat te gortig. Twee keer sint vieren met voor iedereen een kleinigheidje liep al in de honderden euro’s. Dan nog wat extra cadeautjes voor de neefjes en natuurlijk ook een berg cadeau’s voor onze eigen kinderen. Mijn schoonfamilie geeft met kerst ook nog cadeautjes, en ja, dan wil je niet met lege handen aankomen. Dan hebben we het nog niet gehad over schoenen zetten, kerstoutfits, kerstdiners én de stress die bij al die voorbereidingen komt kijken..

En dan, als het huis nog naar oliebollen ruikt in januari, met een huis nog vol cadeau’s, doen we het gewoon dunnetjes over met een uitbundige kinderverjaardag.

Rennen door de winkelstraat

Cadeau’s kopen, inpakken, gedichten schrijven, huis versieren, kerstinkopen, nette outfits. En dat met z’n allen tegelijk. De winkels zijn vol, de schappen leeg en het stress niveau hoog.

Rennen er nog meer mensen op 24 december naar de HEMA voor een paar extra panty’s?

Hoe dan ook, ik bekeek mijn bankrekening en mijn stressniveau, en dacht… dit gaan we anders doen!

feestdagen sinterklaas sint kerst tips stress koopjes goedkoop tips

Ontspannen en voordelig, klinkt dat jou niet als muziek in de oren?

Een deel van mijn stress en uitgaven patroon komt natuurlijk omdat ik graag wil dat alles perfect is. De cadeautjes laat ik niet bij de winkel inpakken omdat ik daar een hele speciale inpak strategie voor heb.. En ik wil graag iedereen die ik lief heb blij maken met een persoonlijk cadeautje, omdat ik daar zelf ook vrolijk van wordt. Al met al stel ik nogal hoge eisen. Gelukkig heb ik inmiddels een aantal manieren gevonden om de decembermaand helemaal zen in te gaan en met een gevulde portemonnee weer uit te komen. Natuurlijk deel ik deze graag met jullie 😉

  • Veruit de beste tip is: begin op tijd! Zelf vind ik het ook gewoon onwijs leuk om te doen en heb ik enorm veel voorpret. Vanaf september begin ik een beetje om me heen te kijken. Vaak is er dan ook zomersale in alle winkels. (Nee, niet alleen in kledingwinkels..) Ik ga nog niet bewust op zoek maar als ik ergens tegenaan loop dan neem ik het vast mee en bewaar het. Zo spreid je de kosten over een paar maanden én heb je eind november geen druk meer om leuke cadeaus te scoren. Op tijd beginnen geldt ook voor kerstinkopen, gedichten schrijven en inpakken. Dingen op het laatste moment doen betekent namelijk altijd stress..
  • Koopjes, dat klinkt logisch als je wil besparen toch? Maar in december zijn koopjes vaak niet echt koopjes. Kijk dus vanaf september al in de folders. Persoonlijke favoriet voor speelgoed is voor mij Kruidvat. Vaak hebben ze rond september ook nog een periode van extra korting op al het speelgoed (dus ook Duplo, Playmobil en Lego). Bovendien hebben ze regelmatig écht leuke aanbiedingen waaronder ook veel houten speelgoed. 🙂
  • Wil je besparen? Vier dan één van de feestdagen met cadeau’s (bijvoorbeeld sinterklaas) en de andere niet. Of kies voor één duurzaam cadeau voor onder de kerstboom.
  • Organiseren, ik vind het heerlijk. Ik heb één lijst waar alle namen op staan met de cadeau’s erachter. Zo kan ik snel zien voor wie ik nog iets moet halen. Dat probeer ik dan allemaal te doen vóór de laatste week van november zodat ik in december niet meer gestrest door de winkelstraat hoef te rennen.
  • Cadeau’s voor andere familieleden? Als jullie geen budget hebben, stel er dan toch een voor jezelf. En hou je hier ook aan. Zo weet je van te voren precies hoeveel je gaat uitgeven. Laat je niet verleiden omdat je tegen iets super leuks aanloopt wat toch net wat duurder is..
  • Maak het zelf! Zelf gemaakte cadeau’s zijn altijd heel persoonlijk en daarom extra leuk. Vooral voor volwassenen natuurlijk die ook echt waarderen dat je moeite hebt gedaan 😉 Op Pinterest vind je super veel leuke ideeën van DIY cadeaus!
  • Shop tweedehands, zeker als je kindje nog klein is zal hij niet merken dat je die doos Duplo via marktplaats hebt gescoord.

Heb jij nog goede tips voor ontspannen en voordelige feestdagen? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten 🙂

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen