Alles over thuisbevallen anno 2017

Je bent in verwachting van je kleintje en na verloop van tijd gaan de gedachtes naar de bevalling toe. Waar wil ik dit het liefst? Wat vind ik fijn? En ga zo maar door. Je bespreekt dit met vriendinnen en familie maar uiteindelijk moet je zelf een keuze maken. Een bevalling verloopt namelijk het beste als jullie (jij en je partner) je prettig voelen.

Vroeger was thuisbevallen de standaard. Bevallen in een kraamkliniek, waar vrouwen ver van eigen huis en familie een kind kregen? Het Rotterdamse stadsbestuur huiverde in 1868 bij het idee. Hoe diep de vrouw ook gezonken was, ze hoefde zich niet te verlagen tot het ziekenhuis. Dat was ‘in strijd met ons nationaal character’.

Tegenwoordig is dat wel anders. Veel mensen vragen zich bij een thuisbevalling af waarom je al die “rommel” in huis zou halen en of je als moeder dan niet bang moet zijn. Dit terwijl er in Nederland nog steeds relatief veel thuisbevallingen worden gedaan. Daarmee zijn we als land nog steeds uniek in Europa. In Engeland en Duitsland komt bijvoorbeeld maar 3 procent van de kinderen thuis ter wereld, en in Hongarije is thuisbevallen zelfs verboden!

Wij Nederlanders hebben gelukkig nog wel de keuze om de bevalling thuis te doen. Tenminste als je een gezonde zwangerschap doorloopt, het kleintje de juiste positie heeft en je tussen week 37 en 42 bevalt. Tijdens de zwangerschap zal dit ook allemaal aan bod komen op de controles bij de verloskundige.

Voorwaarden voor een thuisbevalling

* Je kraampakket moet natuurlijk in huis zijn.

* Stromend water is een noodzaak op de verdieping waar je wilt bevallen.

* De kamer waar je in zou willen bevallen moet ruim genoeg zijn voor de werkplek van je verloskundige.

* De kamer moet op goede temperatuur zijn, lekker comfortabel. Voor jou, de mensen erbij en straks je kleintje.

* Je bed moet op 80 cm hoogte zijn, stevig op klossen, zodat de verloskundige en kraamzorg jou goed kunnen verzorgen tijdens het proces. (De klossen kun je ook huren bij de thuiszorg winkel. De zijn trouwens sowieso een eis voor in de kraamweek, dus ook als je in het ziekenhuis zou bevallen.)

* Liever niet op de “hoogste” etage van je huis te bevallen voor het geval er wat mis zou gaan tijdens het baringsproces. Dus ook geen trap die te steil is of met een enorme draai in verband met een brancard.

* Aan je gewicht zit ook een maximum vanwege eventuele hulpverlening, een bmi van 35 of hoger geldt als te zwaar.

* Het ziekenhuis moet binnen 30 minuten te bereiken zijn.

Nu hoor ik je denken, lekker aantrekkelijk deze voorwaarden, ‘voor als er wat mis zou gaan, brancard, ziekhuis bereikbaar…’ Tja, de mens van tegenwoordig benadrukt nu eenmaal met regelmaat de negatieve kanten van een verhaal, wat dit dan ook mag zijn. Laat je hier vooral niet door afschrikken. Het is alleen maar voor de veiligheid van de gehele situatie. Want er zijn ook genoeg voordelen aan een thuisbevalling!

thuisbevallen thuisbevalling waarom redenen voorwaarden thuis bevallen ziekenhuis natuurlijk ouderschap zoetkindje

 Het voordeel van een thuisbevalling

* Je hoeft de deur niet uit en de auto in met enorme weeën. De verloskundige komt naar jou.

* Je bent in je vertrouwde omgeving. Meestal kun je dan goed ontspannen. Wat heel belangrijk is tijdens het proces.

* Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling.

* De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.

* Je na afloop lekker onder je eigen douche stapt en daarna je schone bed in met je verse kleintje.

*De kraamzorg wordt tijdens het baringsproces gebeld door je verloskundige of partner en zij zal ongeveer tot twee uur (wel afhankelijk van haar diensturen) na de geboorte bij jullie blijven om op te starten.

Ohja en niet te vergeten, een thuisbevalling wordt volledig vergoed door de verzekering. 😉

Wat wetenschappelijk onderzoek ook uitwijst: het gaat niet over wat je wilt eten vanavond of welke kleur je woonkamer krijgt, het gaat erom hoe jij je kleintje op de wereld wilt zetten. Wat de cijfers dan ook zeggen, het is ook het gevoel dat er bij komt kijken. Dat is minstens zo belangrijk. Als vrouw in Nederland heb je nog steeds de vrije keus en zolang je goed geïnformeerd bent moet elke vrouw een keuze kunnen maken waar zij zich goed bij voelt. Want een goede ervaring is belangrijk voor de binding met het kind en een herinnering voor jezelf.

Bovendien is het spannender dan de meeste mensen denken. Ik heb drie keer bewust thuis mogen bevallen. De eerste keer was 10 jaar geleden. Toen heb ik wel een minder fijne ervaring gehad omdat mijn kleintje vanwege een slechte apgar score alsnog naar het ziekenhuis moest. Gelukkig herstelde hij in het ziekenhuis goed binnen 24 uur. Ondanks deze ervaring heb ik nooit de angst gehad om het nogmaals thuis te doen. Lekker relaxed met mijn man en de kindjes. De ontspannen sfeer en het gaan en staan waar we willen. Ideaal als je het mij vraagt. Inmiddels is nummer 4 onderweg en ik weet al waar ik ga bevallen.. drie keer raden 😉

Ben jij thuis of in het ziekenhuis bevallen? Laat het me weten!

Sjors

Moeder van Delano (10), Romano (5) en Giuliano (2) en newborn Luciano. Creatieve thuisblijfmoeder met een man die een eigen tattoostudio runt. Dol op dansen, sporten, lezen en schrijven. Liefhebber van natuurlijk ouderschap én mindful leven! Een ontspannen begin is een goede start van de dag! ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen