Avondrituelen voor het slapen gaan

Naar bed gaan, er zijn maar weinig kinderen die erom staan te springen. Mijn kinderen zijn echt kampioen tijd rekken. Treuzelen, nog een keertje plassen, nog een slokje water en waar is nou die ene knuffel gebleven? Als we naar boven gaan kan het soms wel een half uur duren voordat ze eindelijk in bed liggen. Wat helpt is een vast avondritueel voor het slapen gaan. Hierdoor weten kinderen waar ze aan toe zijn en dat geeft rust. Bovendien werkt een ritueel veel beter dan allemaal regels maken rond het slapen gaan.

Welk ritueel past bij mij?

Ieder mens is anders, ieder gezin en ieder kind dus ook. Kies daarom voor een ritueel wat bij jullie past, iets dat jullie verbind. Wil je iets meer dan tandenpoetsen en een boekje voorlezen? Laat je dan eens inspireren door onderstaande ideeën!

slapen avondritueel naar bed gaan slapen gaan kids kinderen kleuter peuter rituelen routine zoetkindje mama moeder blog

  • Houden jullie van yoga? Doe dan iedere avond samen met je kind(eren) een yoga oefening voor het slapen gaan. Dit hoeft niet iedere avond dezelfde oefening te zijn, maar het mag natuurlijk wel!
  • Laat je kind nog 10 minuten rustig spelen in zijn of haar kamertje. Zet een wekker zodat ze horen wanneer de tijd om is. Zodra de tijd om is kun je ze lekker in bed stoppen.
  • Spoel de dag van je af. Dit kan letterlijk, door een douche of bad te nemen. Maar ook figuurlijk door samen de dag door te nemen en alle negatieve dingen van je “af te spoelen”. Bespreek wat je kind vandaar fijn vond en laat ze die dingen goed vast houden. Vraag ook welke dingen minder leuk waren en verzin een manier om deze af te spoelen. Gooi ze bijvoorbeeld weg, trek ze uit met de kleding of wrijf ze af vanaf het hoofd naar de grond.
  • Massage is iets dat heel veel kinderen fijn vinden. Mijn kinderen in ieder geval wel. Nu hoef je niet iedere avond een uitgebreide massage met olie en al te doen. Maar je kunt bijvoorbeeld even op de rug kriebelen of de voetjes masseren. Hier is door papa een ritueel ontstaan van het tekenen van figuurtjes op de rug die de kinderen dan moeten raden. Rustgevend én leuk.
  • Samen opruimen. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zeggen ze. Het kan daarom fijn zijn om samen iets op te ruimen voor het slapen gaan. Kies bijvoorbeeld allebei 3 dingen om op te ruimen of te organiseren. Zo vindt mijn zoontje het heerlijk om de boekjes van klein naar groot te zetten.
  • Kies een welterusten liedje dat je (samen) zingt voor het slapen. Wij hebben een paar favorieten waaronder “onder hele hoge bomen” en het slaapliedje van Casper en Emma!
  • Een boekje leven is bij veel mensen al een onderdeel van het avondritueel. En dat is niet voor niks want veel kinderen vinden voorlezen leuk en rustgevend. Én het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kindje. Zeker een aanrader voor het slapen gaan dus!
  • Natuurlijk kan je ritueel ook uit meerdere van bovenstaande onderdelen bestaan. En je kunt nog veel meer kleine dingen toevoegen. Een slokje water drinken, welterusten zeggen tegen alle knuffels of een gebedje. En natuurlijk mogen een paar hele dikke knuffels en kussen ook niet ontbreken.

Wij zijn benieuwd naar jullie avondrituelen. Laat je ons jouw ritueel weten door hieronder een reactie achter te laten?

hoestdrank slapen avondritueel naar bed gaan slapen gaan kids kinderen kleuter peuter rituelen routine zoetkindje mama moeder blog

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen