Baby Ears: je huilende baby wil je iets zeggen

Wanhopig werd ik van het gehuil van mijn net verse baby’tje van 6 dagen oud. Wat wilde hij nou? Drinken, slapen, kramp? In mijn wanhoop spitte ik google door en ik vond deze new mommy life-saver: de Baby Ears app.

Huilen! Stress….

Onlangs verscheen er weer eens een berichtje in het nieuws dat het toch geen kwaad kan om je baby zichzelf in slaap te laten huilen. Ik zal het maar meteen zeggen: ik kan niet tegen het gehuil van mijn baby’s. Bij het eerste trillende lipje, of snikje, pak ik ze meteen op om te troosten. Bij de jongste stop ik er zelfs meteen een borst in. Niks werkt beter als troost dan een slokje melk en lekker op mama hangen. Dat kan soms intensief zijn (zelfs voor een toiletbezoekje lijkt haast geen tijd op sommige dagen), maar ik kan dan ook echt niet tegen baby gehuil. Dat vind ik pas niet te doen en enorm stressvol.

huilende baby

Niet laten huilen

De wetenschap is er misschien nog niet helemaal uit, het lijkt erop dat er steeds net zoveel artikelen vóór laten huilen als tegen verschijnen: ik zit ferm in het kamp van troostmoeders. Ik laat mijn baby niet huilen. Ik wil mijn kindjes liefdevol en met aandacht groot brengen. Maar als je met je net-nieuwe spruitje thuis komt en de kraamverzorgster is er niet meer en je bent alleen thuis, wat kun je dan precies doen om je kleintje te troosten?

De Baby Ears app

Ik weet nog goed hoe wanhopig ik mij voelde toen mijn week oude baby huilde en huilde en huilde. Ik wist niet wat hij wilde, mijn vriend wist niet wat hij wilde. Wat moesten we doen? Troosten is één ding, maar hoe kun je je baby echt helpen? Wanhopig zocht ik op internet. Ik vond een lactatiedeskundige (mijn jongetje hapte niet goed aan door mijn keiharde net-nieuwe-gigantische-mama-borsten) en een app: babyears. Deze app heeft me in de eerste maand echt super goed geholpen.

huilende baby

Wat houdt Baby Ears in?

De makers van de app stellen dat je baby niet zomaar huilt, maar communiceert.  Je nieuwe baby kan natuurlijk nog niet zeggen wat er is, vandaar dat huilen de enige mogelijkheid is voor je babytje om jou naar zich toe te lokken. In die huiltjes kun je volgens de makers van de app herkennen wat de baby dwars zit. Ze onderscheiden vijf dingen die je baby probeert duidelijk te maken: ik heb honger, er zit een boertje dwars, ik voel me niet lekker, ik ben moe, ik heb pijn in mijn buik (krampjes). Bij elk van deze dingen hoort een bepaald huiltje. Als je meer ervaren bent herkennen de meeste ouders wel het honger-huiltje vanzelf. Maar als net nieuwe ouder kun je je onzeker voelen en deze app en het oefenen met luisteren naar de verschillende soorten huiltjes kan echt uitkomst bieden.

Werkt het?

Natuurlijk kan het zijn dat je de geluiden uit de app of bovenstaand filmpje niet goed overeen vindt komen met de huiltjes van je baby. Maar in die eerste dagen, vond ik het heel fijn om sowieso eens goed te zien wat überhaupt de oorzaken van het huilen kunnen zijn. Hierdoor leerde ik de huiltjes en het ritme van mijn baby sneller kennen. Na een paar weken zaten we helemaal op één golflengte. zo’n fijn gevoel! Het werd het een echte sport om zo snel mogelijk uit te vinden wat het probleem was en hem lekker te troosten en te knuffelen. Want vooral dat laatste is eigenlijk wat alle baby’s het liefste willen. En papa en mama ook.

Hoe troost jij je baby het liefst? Laat het ons weten!

Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen