Zo wordt schermtijd beperken makkelijk voor jouw én je kinderen!

Mijn oudste is net zeven geworden en mijn jongste is alweer vier en een half, een leeftijd waarop ze steeds zelfstandiger worden. Dit merk je in de alledaagse dingen maar ook in het gebruiken van technologie. Nintendo, Wii, laptop, telefoon, ipad, vooral mijn zoontje kan er soms beter mee overweg dan ik. Hij zit in groep drie dus leert momenteel schrijven, maar daarvoor had hij (eerder dan ik) al de spraakfunctie van youtube ontdekt. Hoorde ik hem opeens zoekopdrachten dicteren..

Beeldschermtijd met mate

Inventief zijn ze dus wel en laten we eerlijk zijn. Soms is het ook wel heel makkelijk om ze een beeldscherm onder de neus te drukken terwijl je aan het koken, wassen of werken bent. Toch weten we allemaal dat het niet goed is voor kinderen om de hele dag achter een schermpje te zitten. Hoe verleidelijk het ook is voor jou én je kind.

Begeleiden en beperken is daarom het devies. Alleen zo gemakkelijk is dat nog niet. Vooral niet met wat oudere kinderen die meer en meer hun eigen mening hebben. Daarom besloot ik het anders aan te pakken. We hadden al enige tijd de regel dat ze zestig minuten per dag beeldschermtijd kregen, dat kan zijn televisie, ipad, telefoon, nintendo, eigenlijk alles dus met een scherm. Maar ik merkte dat zestig minuten voor hen heel abstract was.

Het tastbaar maken van tijd

Daarom besloot ik het visueel te maken voor ze op een simpele manier. Ik pakte twee bakjes en versierde er eentje met een randje washitape. Ik knipte van rietjes kleine staafjes en vulde het versierde bakje met zestig staafjes. Dit is het bakje met de minuten die ze mogen kijken per dag. Als ze bijvoorbeeld tien minuten hebben gekeken halen ze tien staafjes uit het bakje en doen het in het andere bakje. Zo krijgen ze een idee bij hoeveel tien minuten is, hoeveel het van zestig is en hoeveel ze nog overhouden.

Natuurlijk help en begeleid ik ze er in, ik waarschuw ze als er bijvoorbeeld tien minuten of een kwartier om zijn en help ze met het indelen van de tijd. Meestal stel ik voor: een kwartier na schooltijd. Een half uur voor het eten en nog een kwartiertje na het eten. Maar als ze het zelf anders willen indelen ga ik daar in mee. Ze vinden het leuk om zelf de controle te hebben en ook het verplaatsen van de staafjes vinden ze geweldig.

Extra tips:

  • Je kan natuurlijk ook in plaats van rietjes andere dingen gebruiken zoals knikkers, muntjes, steentjes etc.
  • In het weekend gebruiken we de bakjes niet. Dan mogen ze soms wat langer kijken en hou ik gewoon in de gaten dat ze ook andere dingen doen. Daar is het tenslotte weekend voor 🙂

Hoe gaan jullie thuis om met beeldschermtijd? Laat het me weten!

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen