Een bevalling zonder verloskundige: ‘ik voelde me heel kalm en alert.’

Manon (30) was zwanger van haar tweede dochter toen ze bewust koos voor een thuisbevalling. En niet zomaar één, nee, een hands off bevalling! Dat houdt in dat de verloskundige wel aanwezig is maar dat ze de aanstaande moeder tijdens de bevalling zoveel mogelijk met rust laat. Natuurlijk was Manon goed voorbereid, had ze zich ingelezen en een uitgebreid geboorteplan geschreven. Maar toch wist haar kleine meisje haar goed te verrassen!

‘Het begon op een vrijdagavond, ik was tv aan het kijken en voelde opeens een klein krampje in mijn buik. Oke, denk ik, was dit hoe een wee voelde? Verder blijft het rustig en omdat ik niets geks meer voel blijf ik tv kijken. Ondertussen hou ik wel de klok in de gaten. Het is bijna half tien en de tijd lijkt ineens heel langzaam voorbij te kruipen. Om wat afleiding te zoeken ga ik onze hondjes uitlaten. Na een halfuurtje kom ik weer thuis en in de tussentijd voel ik maar één keer zo’n krampje.

Mijn partner Stijn is ondertussen de schuur aan het opruimen en de tuin ligt bezaaid met spullen. “Mijn buik rommelt dus ik ga douchen en naar bed. Voor het geval ik vannacht aan een marathon van een bevalling moet beginnen..” zeg ik tegen hem.

Stijn kijkt me lachend aan want geen van ons beiden heeft de indruk dat we snel ons tweede meisje zullen ontmoeten.

uc unassisted childbirth hands off bevalling bevalling zonder verloskundige geboorteplan

Opnieuw onder de douche

Na een douche stap ik in mijn bed en om elf uur gaat het licht uit. Een minuut of tien later volgt er een heftige wee. Ik weet meteen weer hoe het voelde. Direct daarna hoor ik iets knappen en voel ik een warme plons. Gelukkig had ik een matje in bed gelegd voordat ik erin stapte…

Ik roep Stijn om te zeggen dat ik weer ga douchen, het vruchtwater blijft komen en Stijn helpt me naar de badkamer. Onderweg krijg ik nog een goede wee. Stijn gaat het bed verschonen en ik stap onder de douche, het is inmiddels kwart over elf.

Eenmaal in de douche krijg ik een heftige wee, ik leun voorover en laat het warme water over mijn rug stromen. Als Stijn de badkamer in komt vraag ik of hij onze geboortefotograaf wil bellen, hiervoor moet hij naar de schuur omdat zijn telefoon in huis zo’n slecht bereik heeft. Als hij terug komt overleggen we even wat we gaan doen, onze oudste dochter slaapt lekker door dus Stijn besluit even snel mijn moeder op te gaan halen. Haastig loopt hij de trap af maar voordat hij onderaan is roep ik hem al terug. Tijdens de laatste wee krijg ik namelijk heftige persdrang! Ik voel met mijn hand, en ja, ik voel het hoofdje al komen.

Ze komt!

Stijn staat in één seconden weer bij de douche. “Ze komt! Ik hou het niet, bel de verloskundige!” roep ik uit. Ik zie hem spierwit wegtrekken en in hij rent enigszins in paniek naar zijn telefoon.

uc unassisted childbirth hands off bevalling bevalling zonder verloskundige geboorteplan

Ondertussen besluit ik op mijn hurken te gaan zitten. Ik voel me kalm en alert. Mijn andere dochter kwam heel snel en ik ben bang dat ik mijn baby niet kan opvangen als ik staand van haar beval. Zodra ik hurk voel ik weer een wee. Wat een kracht! Het hoofdje staat en dat doet natuurlijk pijn, gelukkig komt er snel nog een wee en het hoofdje wordt geboren als Stijn weer de badkamer in komt.

Ik probeer hem door de douchedeur heen gerust te stellen. Mijn hand hou ik op het hoofdje en ik voel de spildraai. “Ze komt er aan” zeg ik en tijdens de volgende wee pers ik haar schoudertjes eruit en wordt ze in mijn handen geboren. In een oogwenk leg ik haar op mijn borst en ga ik op de grond zitten. Mijn benen trillen. Onze dochter is geboren! Ze kleurt roze en ademt, wat een opluchting! Stijn zet de douche uit en dekt ons toe met een handdoek. We kijken elkaar aan en kunnen het niet bevatten.

Tien minuten later pas komen mijn moeder en de verloskundige bijna tegelijk binnen. Iedereen is druk in de weer om van alles te regelen en klaar te leggen. Maar ik heb alleen maar oog voor mijn dochter. Wat een prachtige bevalling was dit!’

Omwille van de privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd. Iedere mogelijke overeenkomst berust op louter toeval.

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen