Borstvoeding: de eerste week

Soms hoor je misschien wel verhalen van andere moeders dat ze hun kind aanlegden en dat alles vanaf dat moment vanzelf ging. Dat kan je onzeker maken. Natuurlijk zijn er mama’s en baby’s bij wie het ook echt zo makkelijk gaat. Maar neem van mij aan: het gaat echt niet altijd helemaal vanzelf. Je nieuwe baby’tje moet het nog leren en jij als nieuwe mama ook. Daarnaast moeten jullie elkaar ook nog leren kennen. Maar wat kun je die eerste week dan wel verwachten?

eerste week

Hoe vaak? heel vaak
Na de bevalling is het belangrijk dat je je baby meteen aanlegt. De eerste week na de geboorte ben je echt constant aan het voeden. Dat lijkt niet alleen zo, dat is ook zo als je graag wilt dat je kindje went aan het drinken. Tot nu toe kreeg je baby’tje alle voeding door de navelstreng. Drinken aan de borst is dus voor jullie allebei nog nieuw. Maar zoals voor zoveel dingen geldt: oefening baart kunst! Hoe vaker je je baby aanlegt, hoe beter. En ja, je voelt je regelmatig een soort melkfabriek en je bent ook nog eens moe en beurs, maar deze ontzettend intensieve periode duurt echt niet voor eeuwig. Leg je baby dus minstens tien tot twaalf keer per dag (24 uur) aan.

Let op elke klein signaal dat je baby geeft dat hij of zij honger heeft: sabbelen aan de handjes, hoofdje draaien als je langs het wangetje strijkt, ongedurig. Probeer niet te wachten tot de baby huilt. Laat je baby zo lang mogelijk drinken als je haar aan de borst hebt. Valt je baby in slaap? Probeer een beetje aan de voetjes te kriebelen om hem weer wakker te krijgen, vaak beginnen ze dan weer. Dat drinken is nog best vermoeiend voor zo’n klein baby’tje. Slaapt je baby veel? Maak hem of haar dan overdag om de twee uur en ’s nachts om de vier uur wakker voor een voeding.

Waar moet je in de eerste week op letten?
Gewicht. Je baby verliest de eerste dagen na de geboorte wat gewicht. Dit mag maximaal zeven procent zijn. Nadat je melk goed op gang is gekomen, komt de gemiddelde baby 10 gr per week aan. Dit is dus een gemiddelde, maar als je je zorgen maakt kun je het best contact opnemen met het consultatiebureau of de huisarts.

Poepluiers. Voordat je moeder werd was het vast niet bij je opgekomen, maar je gaat nog heel blij worden van vieze luiers en de verschillende inhoud. Let bij je nieuwe baby goed op dat hij/zij voldoende natte luiers heeft. Je baby moet de eerste week ongeveer voor elke dag dat hij oud is een vieze luier hebben (2 op dag twee, drie op dag drie, enz). na dag vier is de poep van je baby vloeibaar (soms met een soort pitjes) en helder geel. Geloof me, je wordt een expert in het “luierstaren”. 🙂

Natte luiers. Tot dag vier moet je baby nog op gang komen, maar erna kun je vier tot zes natte luiers per vierentwintig uur verwachten. weten hoe nat een natte luier aanvoelt? Pak een schonen luier en giet er 45 ml water in: zo voelt een “volle” luier. Maar die handige streepjes op de pampers newborn luiers helpen ook erg!

Jouw borsten
Tussen dag twee en vijf zou je meer melk moeten gaan produceren. Je kunt dit proces bevorderen door je baby vaak aan te leggen en veel huid op huid contact met je kindje te hebben. Probeer zoveel mogelijk te voeden en ook ’s nachts zo min mogelijk voedingen over te slaan: zo voorkom je pijnlijke stuwing in je borsten. Laat je baby bij elke voeding één borst helemaal leeg drinken en biedt dan nog de andere borst aan. Heb je echt last van stuwing? Een koud kompres of koolblad op je borst doet wonderen. Je kunt ook je borst zachtjes masseren, zodat je harde plekken weg wrijft. Dit kan tijdens het voeden, maar let op, want dan komt er ook meer melk uit je borst en kan je kleintje zich dus gemakkelijk verslikken.

Denk je dat het niet goed gaat? Wees niet bang om meteen een lactatiedeskundige in te schakelen. Dat kan echt ontzettend veel helpen en geeft je ook het vertrouwen om door te kunnen gaan als je het even niet ziet zitten. Bij mijn eerste zoontje was het anders echt niet gelukt.

Handige websites voor informatie:
www.borstvoeding.com

www.lalecheleagule.nl

 

bron: kellymom.com
Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen