Borstvoedingshouding uitgelicht: de Madonnahouding

Borstvoeding geven kan op heel veel verschillende manieren. Naarmate je langer voedt wordt je er steeds handiger in. Vaak maakt het dan niet meer uit of je nu ligt, zit of zelfs staat!

In het begin kan het echter nog behoorlijk wennen zijn. Zowel voor jou, je baby als je borsten! Soms is het gevoelig of pijnlijk, misschien heb je last van stuwing. Kortom je moet je draai nog behoorlijk vinden. Om je een beetje op weg te helpen lichten wij af en toe een borstvoedingshouding uit. Zo kunnen jij en je  kindje samen opzoek naar een houding die voor jullie werkt.

De Madonnahouding

Een van de bekendste en meest gebruikte borstvoedingshoudingen in Nederland is de Madonnahouding. Vandaar dat we deze reeks ook met deze houding beginnen. Bij deze houding zit rechtop en neem je je baby op de onderarm. Je kunt deze manier van voeden op je bed doen, in een stoel of op de bank. In deze houding ligt je baby horizontaal met zijn buik tegen jouw buik en zijn neusje op hoogte van de tepel (alsof hij eraan ruikt). Bij je linkerborst ligt je baby op je linkerarm en bij je rechterborst op je rechterarm.

Voordelen van de Madonnahouding

Voordeel van deze houding is dat je hem vrijwel overal kunt doen. Je hebt er weinig ruimte voor nodig en hij is makkelijk voor een kort voedingsmomentje. Bovendien kun je in deze houding goed gebruik maken van je voedingskussen.  Deze kan ervoor zorgen dat je baby op de juiste hoogte ligt ten opzichte van de borst. Zo hoef je je baby niet te “dragen” tijdens het voeden en kun je de juiste houding aannemen

Nadelen van de Madonnahouding

Het is dan misschien de populairste voedingshouding, het is zeker niet de gemakkelijkste. Vooral in het begin kan je moeite hebben om in deze houding goed te voeden. Dit heeft met name te maken met het feit dat je goed rechtop moet zitten en dat je zelf je baby moet ondersteunen en op de juiste hoogte moet houden. Zo kan het wanneer je teveel achterover zit lastiger voor de baby zijn om de borst leeg te drinken. Dit komt omdat de zwaartekracht een remmende werking kan hebben.

Wat vinden jullie van de Madonnahouding?

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen