De eerste verjaardag

De eerste verjaardag van je kindje is een echte mijlpaal. In het eerste jaar gebeurt er zoveel… Kijk maar eens wat foto’s terug: je kleintje is totaal veranderd en is rond de eerste verjaardag echt geen baby meer. En ineens snap je waarom je moeder vroeger ook altijd een traantje weg pinkte op je verjaardag. 😉
Eerste verjaardag
Maar hoe ga je dit mooie moment vieren? Ga je voor groots? Of doe je het juist rustig aan? Hoe dan ook; hieronder een aantal tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat de Eerste Verjaardag vooral voor je kleine echt leuk wordt!
  1. Plan alsof je leven er vanaf hangt. Misschien zit het niet in je systeem, maar geloof me: niet plannen betekent stress en een gestresste mama en papa is niet leuk voor je feestvarkentje. Channel voor een kleine periode je de Regelneef die je misschien nooit (of juist vaak) bent en plan alles tot in de details!
  2. Smile! Regel een fotograaf. Iedereen is tegenwoordig een amateur fotograaf, dus kijk je buurjongen, collega, schoonvader of zusje lief aan en vraag of zij alles vast willen leggen. Hierdoor kun jij gewoon alles lekker meemaken en kun je je volledig op je kind, de visite en het feest storten. Geef eventueel wat aanwijzingen van te voren van dingen waar je sowieso een foto van wil: kaarsjes uitblazen met papa en mama, een verjaardagskus van opa en oma, etc…
  3. Kies een begin en eindtijd voor het feestje. Echt, je feestvarkentje zal je dankbaar zijn. Hoe lang is lang genoeg? Dat weet jij als moeder het beste. Sommige kinderen kunnen beter tegen drukte dan andere kinderen, maar voor mijn jongetje was 3 uur echt de max. Ook voor mij, trouwens. 😉
  4. Kies een tijd voor het feestje waarop je kind op zijn best is.Is dit om tien uur ’s ochtends? Vier het gewoon dan. Het gaat om de jarige en als die zich in de ochtend het lekkerst voelt: gewoon doen. De visite past zich graag aan, toch?!
  5. Nodig niet teveel mensen tegelijk uit. Je jarige Job of Jet is zoveel visite ineens (en alle aandacht op hem of haar) misschien niet gewend. Kijk dus even goed naar de gastenlijst. Misschien hoef je niet die vriendin van die vriendin waar je ook weleens mee naar de yoga bent geweest (plus aanhang) uit te nodigen. Zelf heb ik een grote familie, dus ik heb het eigenlijk vooral bij de directe familie gehouden. Probeer je een beetje in te leven in je kindje. Is hij f zij graag het middelpunt? Lekker veel mensen uitnodigen. Niet zo dol op aandacht? Hou het rustig.
  6. Maak een online verlanglijstje. Deze tip heb ik eigenlijk van Lisa gepikt, die doet dit al jaren. Hiermee voorkom je dubbele cadeau’s en weet je zeker dat de (meeste) cadeautjes die binnen komen ook echt door jou en je kleintje goed zijn gekeurd. Misschien voel je je hier een beetje ongemakkelijk bij (ik wel), maar bedenk dat het voor veel mensen echt best moeilijk is om zich in te leven in de belevingswereld van een 1 jarige. Sommige gasten zullen je echt dankbaar zijn.
  7. Zorg ervoor dat alle drankjes, hapjes en taart ook eetbaar (en veilig) zijn voor je kleintje. Zo kun je optimaal genieten en hoef je je geen zorgen te maken dat je kindje zich even aan het ouderlijk gezag onttrekt en een borrelnootje weg kaapt. Of een slokje wijn neemt. Opa eet zijn favoriete snacks maar even thuis. 🙂
  8. Las pauzes in. De jarige is nog maar klein, dus die kan echt niet een marathon sessie cadeau’s uit pakken aan: las na een cadeau of twee even een pauze in en ga iets anders doen. Dat is ook leuk voor de gever: meer aandacht voor je cadeau als de kleine niet al een uur aan het uitpakken is. Wij vierden ook nog een klein papa, mama en Oscar feestje. Hij mocht toen onze cadeautjes al uit pakken.
  9. Rustig aan met de cadeau’s. Tuurlijk wil je je schatje verwennen, maar bedenk: hij of zij heeft nog nul besef. Veel cadeaus uit pakken duurt lang en ze willen liever met een of twee cadeautjes echt spelen. Je kunt ook een klein cadeau geven en een bedrag op de spaarrekening storten. Of wat cadeautjes achter houden en een dagje later uit laten pakken.
Geniet er lekker van! Ik vond het best een zware dag. Maar doordat ik veel gepland had en mijn zusje alle foto’s maakte, kon ik gelukkig ontspannen en in alle rust lekker huilen omdat “mijn baby” al zo’n grote jongens was geworden. Lang leve de hormonen!

Hoe ga jij de eerste verjaardag van je kleintje vieren? Of heb je hem al gevierd en nog meer tips voor andere mama’s die voor deze mijlpaal staan? Laat het weten in de comments!

 

Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen