Digitaal dieet: een beetje minder ‘social’

Als ouder heb je misschien wel eens nagedacht over hoe veel tijd je kind door brengt achter een scherm. Ik wel . Maar denk je ook weleens na over hoeveel tijd je zelf met je telefoon of iPad bezig bent bij de kinderen? Ik vind het lastig te combineren. Is een digitaal dieet de oplossing?

Vermoeidheid

Misschien kun jij heel goed tegen weinig slaap, maar ik niet. Mijn jongste zoontje van acht maanden wordt ’s nachts nog wakker en die gebroken nachten zijn slecht voor mijn concentratie vermogen. Als je moe bent is het gemakkelijk en zeer verleidelijk om heeeeel even je telefoon te checken tijdens het ontbijt. Eventjes wat nieuws door nemen, facebooken  of je favoriete blog lezen… Voor je het weet ben je meegezogen in een wirwar van “nieuws”. Mijn zoontje van twee heeft er een verschrikkelijke hekel aan en als ik mijn telefoon pak en niet op hem let zegt hij tegenwoordig “niet doen”. Of hij ziet z’n kans schoon en trekt eens even alle pannen uit de keukenkastjes… Maarja, ik ben nu net een blog begonnen en stukjes schrijven en leuke artikelen zoeken en dingen plaatsen op internet kost tijd. Hoe doe je dat…?

digitaal dieet

Kinderen en je telefoon

Iedereen ziet ze wel lopen: de moeder die een kind in een wagentje voort duwt en ondertussen haar telefoon leest of aan het bellen is. Ik ben er vaak ook één. Ik snap hoe het gaat: je wilt nog iets doen en daarbij: je wilt gewoon een beetje afleiding omdat je zo ver-schrik-ke-lijk moe bent. Daar gaat het bij mij vaak mis. Maar eigenlijk gaan kinderen en je telefoon niet samen. Kijk maar eens als je partner even zijn mail checkt of achter de computer zit naar de gezichtjes van je kinderen die zijn aandacht proberen te trekken: zielig! Mijn hart breekt! Ik zeg dan meestal snel tegen mijn vriend ”Kijk eens naar…” en dan doet hij weer mee. Zelf vind ik het ook gezelliger als we met elkaar praten dan allebei met onze telefoon aan het vervelen zijn.

digitaal dieet

Focus: digitaal dieet

Maar wat doe je eraan? Ik heb het antwoord nog niet gevonden. Werk e-mail, facebook, instagram, blog stukjes… Soms is het maar moeilijk om je telefoon te laten liggen. En je hoeft als ouder natuurlijk niet non stop beschikbaar te zijn bij elke kik die je kindje geeft. Daarom wil ik de komende tijd een digitaal dieet in te lassen. Gewoon 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag mijn telefoon checken, meer niet. Eventueel ’s avonds nog wat werken, maar that’s it. Loskoppelen en échte tijd en aandacht aan de kinderen besteden. En aan mijn vriend. Hoe het me zal vergaan? Volgende week een update!

Ben jij vaak met je telefoon in de weer als je bij de kinderen bent? Hebben jij en je partner er regels voor? Of… wil je meedoen met mijn digitale dieet? Jaaaaaa… doe mee! Laat het weten!

Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen