Onderzoekende dreumes heeft grootste kans op brandwonden

Afgelopen week maakte De Nederlandse Brandwonden Stichting bekend dat kinderen tussen de 12 en 18 maanden de grootste kans hebben op brandwonden. Als je zelf een baby van die leeftijd hebt (gehad) dan snap je wel hoe dit komt: soms lijken het wel kleine octopusjes met 8 armen, vier ogen en de snelheid van het licht. Je hoeft je maar even om te draaien of er is een hapje uit je hippe pannenkoekplant. Of erger…

Ontdekken

Volgens De Nederlandse Brandwonden Stichting is dit te verklaren doordat kinderen tussen de 12 en 18 maanden vaardigheden als optrekken, grijpen, kruipen en (langs)lopen ontwikkelen. Ook begint het kind op deze leeftijd met het verkennen van de wereld in huis waardoor het risico op brandwonden toeneemt.

Volgens de stichting gaat de ontwikkeling van het kind vaak sneller dan de ouder verwacht. “Als ouders beter voorbereid zijn op de ontwikkeling van hun kind én op de risico’s die daarmee samenhangen, zijn zij beter in staat risicovolle situaties te voorkomen.”

“In bijna 90% van de ongevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee, koffie of (bad)water. Zelfs een klein scheutje hete thee kan al ernstige brandwonden veroorzaken”, aldus Sonja Scholten – brandwondenarts in het brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis.

Voorkomen

Je kunt natuurlijk zelf een aantal dingen doen om te voorkomen dat je dreumes of peutertje per ongeluk iets heets over zich heen krijgt of zich op een andere manier verbrand. Hier een paar tips:

brandwonden

 

 • Zet pannen achter op het fornuis tijdens het koken. Zo voorkom je dat ze aan de lange steel van een pan trekken of hete spetters op zich krijgen.
 • Draai de steel van de pannen opzij of naar achteren zodat uw kind deze niet kan pakken.
 • Laat uw kind niet om het fornuis spelen als u aan het koken bent. Even huilen of toch maar een filmpje is echt beter dan dicht bij papa of mama rondhangen tijdens het koken.
 • Zorg dat snoeren van elektrische apparaten, bijvoorbeeld de waterkoker, buiten bereik van kinderen liggen.
 • Zet een theepot midden op tafel en niet op de rand
 • Drink geen hete thee, of soep met uw kindje op schoot.
 • beveilig alle stopcontacten.
 • Controleer de kruik die bij je baby in bed gaat altijd of ze wel goed dicht zitten en doe er nooit kokend water in.
 • Zet schoonmaakmiddelen op een plaats waar uw kind niet bij kan. Denk ook aan bijvoorbeeld shampoo en andere toiletartikelen.
 • Laat nooit onbeheerd kaarsen of de openhaard branden, dit geldt ook voor vuurpotten en bio-ethanol haarden.
 • Leg aanstekers en lucifers buiten het bereik van kinderen.
 • Plaats rookmelders in huis.
 • Wist je dat meer dan de helft van alle brandwonden bij kinderen wordt veroorzaakt door de barbecue? Verlies je kleintjes dus niet uit het oog tijdens het barbecuen.

brandwonden

Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen