Duurzaam geld besparen. Hoe doe je dat?

Geld uitgeven, de een doet het makkelijker dan de ander, maar over een ding zijn we het eens: een lege bankrekening of portemonnee is niet zo fijn. Daarom is het soms gewoon: “ons ben zuunig”

De vraag is alleen, waar bespaar je dan precies op? Je kunt besparen door goedkope kleding te kopen of goedkoop vlees. Maar echt duurzaam is dat niet. Terwijl het wél kan, want soms gaan duurzaamheid en besparen gewoon hand in hand!

duurzaam1

Energie

We zijn allemaal geneigd om te besparen op “zichtbaar geld”. Dat wil zeggen geld waarvan je ziet en merkt dat je het uitgeeft. In de winkel bijvoorbeeld of een bedrag dat maandelijks wordt afgeschreven door de sportschool. Het zijn concrete bedragen waarvan je vrij eenvoudig kunt zien hoe en hoeveel je kunt besparen.

Je energierekening is een ander verhaal. Voor veel mensen blijft hun energierekening een puzzel. Hoeveel scheelt het nou eigenlijk als je de stekker ergens uit trekt. Weet jij het? Het bedrag dat je jaarlijks kunt besparen door duurzamer te leven zal je verbazen en kan oplopen tot honderden euro’s afhankelijk van je verduurzaming. Natuurlijk hangt het ook af van je gezins- en woonsituatie hoeveel geld je echt kunt besparen.

Simpele tips om energie-, gas- en waterzuiniger te leven:

 • Draai alleen de wasmachine, droger en vaatwasser als hij écht vol is.
 • Laat apparaten niet op stand-by staan maar trek de stekker er altijd uit.
 • Doe de lichten uit als je de ruimte verlaat of als het licht is geworden.
 • Plaats zonnepanelen.
 • Was op lage(re) temperatuur (geldt ook voor de vaatwasser)
 • Zet de verwarming uit in ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt.
 • Isoleer je huis goed
 • Gebruik niet meer water dan je nodig hebt.

duurzaam

Tweedehands kopen

Vaker tweedehands kopen is ook een vorm van duurzaam besparen. Het is natuurlijk altijd goedkoper dan iets nieuw aanschaffen. Maar het is ook duurzaam omdat het product niet voor jou opnieuw gemaakt is.

Denk je nu aan vieze, smoezelige kleding of aan de inrichting van een studentenhuis? Dan kun je dat beeld snel loslaten. Want ook tweedehands kun je geweldige dingen kopen die soms nog meer voldoening geven dan wanneer je iets in de winkel koopt.

Waar moet je zoeken?

 • Marktplaats is natuurlijk dé plek voor alle tweedehands dingen. Van meubels tot schoenen en van fietsen tot speelgoed. Alles vind je er en er zijn weinig mensen die er nog nooit iets hebben gekocht of verkocht.
 • de IJ-hallen, is een van mijn favoriete tweedehands shop paradijsjes. Minimaal 1 keer per maand zijn de IJ-hallen een weekend open voor koopjes jagers die lekker willen shoppen. Je vind er vooral veel kleding maar ook wel meubels, speelgoed en woonaccessoires. Er rondlopen kost je minstens een paar uur maar het is echt onwijs leuk en de sfeer is geweldig. Dankzij het hippe jonge Amsterdamse publiek vind je er moderne kleding die er vaak nog perfect uit ziet. Een paar van mijn favoriete items komen er vandaan. Zeker een keertje doen dus!
 • Vooral in grote steden vind je vaak hele gave vintage kleding winkeltjes die de moeite waard zijn, of kijk gewoon eens voor een nieuwe kast bij de kringloop. Een verfje erover en je hebt een heuse eye-catcher!

Heb jij nog meer duurzame besparingstips? Wij zijn benieuwd!

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen