Hatsjie..! Hebben jouw kinderen extra multivitamines nodig?

Omdat mijn jongetjes voor de zoveelste keer verkouden waren (bedankt, kinderopvang) en ik zelf wel elke dag braaf een multivitamine slik, vroeg ik me af of ik de jongens eigenlijk niet ook multivitamines moest gaan geven. Misschien net voor dat extra beetje weerstand?

multivitamines

Baby’s: vitamine D en K

Als je kindje net is geboren, geef je op advies van de dokter je kindje vitamine D en K. Met de vitamine K mag je stoppen als je baby zes maanden is, de Vitamine D blijft. Zeker als je kindje een kleurtje heeft en in de wintermaanden als er weinig zon is, is vitamine D onmisbaar. Ik geef een vitamine D op basis van olie, omdat daar geen suiker in zit. Vitamine D druppels op basis an water bevatten namelijk suiker en dat vond ik voor dagelijks gebruik een beetje veel voor en klein baby’tje.

En dan…?

Maar is het de bedoeling dat je bijvoorbeeld je éénjarige en je peuter ook vitaminen geeft? Eigenlijk heeft een kind dat gezond met de pot mee eet geen extra vitaminen nodig, kwam ik achter. Behalve vitamine D, hebben peutertjes die normaal eten bijna nooit tekorten. een ijzertekort komt bij kindjes onder de vier jaar nog weleens voor, dus dat zou ook nog een aanrader zijn om bij te geven. Ben je vegetariër of eet je veganistisch, dan is het wel nuttig om extra vitaminen aan je kinderen te geven.

Veel keus

Toch is er veel keus in multivitamines voor kinderen. Ik zag eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Het is dus belangrijk dat er vitamine D en ijzer in de vitaminen voor je kleintje zit. Volgens de consumentenbond is het ook belangrijk dat je een vitamine kiest met een lage dosering. Daarnaast moet je opletten dat er geen of weinig foliumzuur en vitamine A in de pil/druppels zit. Dit kan in hoge doseringen schadelijk zijn. Gelukkig is het dus niet echt noodzakelijk om een vitamine te geven. Ben  je toch benieuwd of je kindje een multivitamine nodig heeft voor de weerstand? Doe dan deze test!

En ik? Ik ga gewoon lekker zorgen dat ze genoeg groente en fruit eten. En elke dag een paar vitamine D druppels. dat lijkt me voor nu dan toch voldoende.

bron: consumentenbond.nl, vitamine-info.nl, voedingscentrum.nl

Geef jij je kind extra vitaminen nu het weer kouder wordt? Welke gebruiken jullie?

 

 

Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen