Hoe lees je nou eigenlijk een boekje voor?

Bij ons thuis houden ze stuk voor stuk van voorlezen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je leest. Van Pim & Pom, Kabouter Langmuts tot Geronimo Stilton en van Mees Kees, Woezel & Pip tot Hazeltje. En met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen! Het is wel afhankelijk van je kleintje of het geduld er is om samen te kijken en te luisteren. Maar meestal lukt het rond de eerste verjaardag wel om korte verhaaltjes voor te lezen. Plaatjes kijken, uitleg geven en vooral ook herhaling!

Het is niet alleen heel erg gezellig om samen te lezen, zo lekker samen op een knus plekje even die persoonlijke aandacht. Het is ook nog eens heel erg goed voor de ontwikkeling van het kind.  Ze leren meer nieuwe woordjes en luisteren naar hoe een goede zinsopbouw is. En daarmee is het goed voor de taalontwikkeling.

Kies een boek bij een situatie

Je kiest vaak een boekje dat geschikt is voor de leeftijd en levensfase van jouw kindje. Dit kan ook door een boekje te kiezen dat bij jullie huidige situatie past. Bijvoorbeeld wanneer er een broertje of zusje bij komt. Of als je kindje voor het eerst naar school gaat. Of wanneer er een huisdiertje in huis komt. Vaak zullen ze stukjes herkennen uit het verhaaltje en willen ze er zelf ook nog even over vertellen.

voorlezen lezen boek boekje tips idee kleuter hoe voor lezen zoetkindje

Hoe lees je nu eigenlijk voor?

  • Tijdens het voorlezen is het belangrijk om contact te houden met je kindje. Vind hij of zij het leuk, grappig of een beetje spannend? Als je merkt dat het iets té spannend is kun je proberen om er zelf toch iets grappigs van maken of je kan het stukje wat te spannend is overslaan. Want zeker voor het slapen gaan is een spannend verhaaltje niet zo handig.Het zal de nachtrust niet bevorderen en laat dat nou net iets zijn waar we allemaal zo van houden, die goede nachtrust! 😉
  • Verschillende stemmetjes tijdens het voorlezen vinden ze hier ook echt helemaal fantastisch! Dit hoeft niet overdreven te zijn maar een kleine aanpassing in stemhoogte maakt al een heel verschil. Het laat het verhaaltje net iets meer tot leven komen. En dan zijn de dingen die er gebeuren vaak nog net iets grappiger. Soms lees ik voor aan de middelste samen met de oudste, en dan wisselen we de stemmetjes af. Dit is natuurlijk super leuk! De kleinste herhaalt vaak wat ik zeg en soms doet hij zelfs het plaatje na wat er in het boekje staat! (*Hazeltje springt hop hop hop, dan beweegt en zegt hij ook hop hop hop)
  • Voorlezen hoeft natuurlijk niet alleen maar voor het slapen gaan te gebeuren. Eigenlijk kan dit de hele dag door, eventjes lekker zitten tussen het spelen door is heerlijk! Je kindje geeft vaak zelf wel aan wanneer het geen zin meer heeft om te lezen, hoe klein ze ook zijn! Dat zal door middel van kleine of grote aanwijzingen zijn, wegkijken van het boekje tijdens het lezen of gewoon van schoot klimmen.
  • Ook herhaling is favoriet bij kinderen, hoe vaak het gelezen wordt maakt niet uit want het blijft leuk! Ze onthouden op den duur het verhaaltje en zullen aan jou vertellen wat er gaat gebeuren.
  • Als een boekje uit is, afhankelijk van de leeftijd van je kindje, zullen er vragen zijn over het boekje. Het is leuk voor het kindje om samen met jou even over het gelezen boekje na te praten.
  • Ook kan je voor het starten met voorlezen samen met je kindje de kaft bekijken en vragen waar het boekje over zal gaan. En dan tijdens het lezen komen jullie er samen misschien wel achter dat het klopt!

Voorlezen is dus goed voor de ontwikkeling voor je kleintje. Maar het moet vooral iets gezelligs zijn, voor ouder en als kind! Even een op een, qualitytime tijdens alle drukte van de dag. Lekker kroelen, luisteren en samen zijn, dat is voorlezen bij ons thuis het geval!

Sjors

Moeder van Delano (10), Romano (5) en Giuliano (2) en newborn Luciano. Creatieve thuisblijfmoeder met een man die een eigen tattoostudio runt. Dol op dansen, sporten, lezen en schrijven. Liefhebber van natuurlijk ouderschap én mindful leven! Een ontspannen begin is een goede start van de dag! ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen