Je eigen groente en fruit! Zó begin je samen een moestuin

Het is officieel lente en dat betekent lekker naar buiten! Veel mensen beginnen weer met tuinieren en ook het moestuinieren heeft een enorme vlucht genomen de afgelopen jaren. Je eigen groente verbouwen is hip en daar speelt ook de Albert Heijn goed op in. Want ook dit jaar zijn de befaamde “moestuintjes” weer bij appie te verkrijgen.

Zelf hebben wij een leuke tuin maar wel eentje die vooral gericht is op spelen en minder op planten en tuinieren. Gelukkig hebben wij op 100 meter van ons huis de leukste wijktuin van Zoetermeer waar wij nu al een aantal jaren een volkstuintje hebben. Hier verbouwen we dus onze eigen groentes. Maar ook als je maar een klein stukje aarde in je tuin of in potten op je balkon over hebt, kun je een moestuintje met je kinderen beginnen. Ik heb ervaren dat er niets mooier is dan je kleintjes zich zien verwonderen over het ontstaan van nieuw leven. Sla die uit de grond piept, courgettebloemen waarvan de steeltjes courgettes worden of aardbeienbloemen die aardbei worden. Bovendien is het een fijne manier om samen buiten bezig te zijn en helpt het je kinderen te aarden. Begin met een paar gewassen, zodat het onderhoud niet te veel werk kost en je het projectje tot een goed einde kan brengen.

Tips voor een geslaagde moestuin

Niet alle soorten groenten zijn makkelijk te verbouwen en geschikt voor beginners (of kinderen). Zo hebben wij zelf ook wisselende successen gehad met onze plantjes. Gelukkig heb ik hulp van mijn moeder die heel wat bekwamer is in het onderhouden van een eigen moestuin. Haar tips wil ik jullie dan ook niet onthouden!

Allereerst is het belangrijk dat je een zonnig plekje kiest. Bedek de bodem indien nodig met een laag vruchtbare (liefst biologische) tuinaarde. Voordat je gaat planten of zaaien is het belangrijk om de grond een beetje los te werken (niet omspitten). Maak op papier een indeling van je tuintje en kies voor makkelijke groenten.

* Een rijtje sla is altijd leuk. Je kunt het zelf zaaien en na 6 weken kun je met je kind voor de maaltijd de tuin in om te oogsten.

* Aardbeienplantjes doen het ook goed. Koop deze in het tuincentrum. Vergeet niet zodra er vruchten komen de plantjes af te schermen met een net, want anders zijn de vogels je voor met oogsten.

* Een paar zonnebloemen mogen natuurlijk niet ontbreken. Je kunt die zelf zaaien. Plaats ze wel achterin het tuintje, zodat ze niet het zonlicht wegnemen van de andere gewassen.

* Een paar kruidenplantjes zoals bieslook (bloeit ook mooi), peterselie en tijm koop je bij het tuincentrum en zijn fijn en handig om in je tuin te hebben. Het is fantastisch om voor de maaltijd even de tuin in te gaan om wat kruiden te knippen en in deze eten te verwerken.

* Als je genoeg ruimte hebt, zaai dan een courgetteplant. Deze kun je het best eerst laten ontkiemen in een potje op de vensterbank. Een courgetteplant geeft prachtige (eetbare) bloemen voordat hij vrucht gaat dragen.

* Andere gewassen die je zou kunnen proberen zijn wortel, biet, radijs of cherrytomaat.

Markeer duidelijk, bijvoorbeeld met een stokje de plek waar gezaaid is, zodat je het opkomende groen niet voor onkruid aanziet en houd je bij het zaaien aan de aanwijzingen op de verpakking.

Voor het onderhoud is het belangrijk regelmatig te schoffelen of te wieden. Je bent er dan elke keer maar kort mee bezig en je tuintje blijft er mooi uitzien. Uiteraard moet er bij droog weer gesproeid worden, een groot feest natuurlijk voor de kinderen!

Succes met tuinieren en laat ons weten hoe het gaat!

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen