Je kind op social media: ja of nee?

Facebook, Instagram, Snapchat, we delen veel van ons leven tegenwoordig ook online. Toen wij begonnen met deze blog moesten we daar ook wel even bij stil staan. We waren nooit zo scheutig met foto’s van ons kroost op social media. Maar we beseften ook dat het voor een leuke blog bijna noodzakelijk was. Hoe ga je hier als moeder nou verstandig mee om? Welke foto’s en informatie over je kind zet je wel online en wat kun je beter voor jezelf houden. We geven je graag een aantal tips.

Cyberbaby

Trots als een pauw en iedereen mag het weten. Of beter nog: iedereen moet het zien! Want jij hebt toevallig wel het mooiste en leukste kind van de wereld. En die foto’s zijn ook echt te schattig om alleen voor jezelf te houden. Dus met Facebook, Instagram en Snapchat onder je sneltoets zijn die foto’s zo verspreid. Leuk natuurlijk, al die lieve en enthousiaste reacties van vrienden en familie die je vervolgens krijgt. Maar minder leuk is het als foto’s of gevoelige informatie in verkeerde handen vallen.

Alles online

Sommige mensen zetten alles online, anderen plaatsen slechts sporadisch een foto of een status update. Die keuze maakt iedereen natuurlijk voor zich en dat geldt ook voor jou als moeder. Wil je graag laten weten dat je kindje vandaag worteltjes heeft gegeten? Prima, zulke onschuldige berichtjes zullen niemand in gevaar brengen.

Gevaarlijker wordt het echter wel wanneer je gevoelige informatie naar buiten brengt. Hoewel de meesten van ons heel goed weten dat je geen persoonlijke gegevens online moet zetten. En dat je niet moet posten dat je even lekker een weekje in Frankrijk zit met de familie. Komen dergelijke berichten toch nog veel te vaak voorbij. Mensen voelen zich soms onterecht zo veilig op internet, dat ze er niet meer goed over nadenken. Bedenk dus altijd voordat je iets plaatst of je datgene ook met een vreemde op straat zou willen delen. En of iemand met kwaad in de zin jou of anderen er schade mee zou kunnen berokkenen. Het is vanzelfsprekend dat je met privacygevoelige informatie over je kind net zo voorzichtig, zo niet voorzichtiger, moet omgaan.

instagram

Wel of geen foto’s?

Natuurlijk wil je graag foto’s posten om de hele wereld jouw kleine wondertje te laten zien. Doe dat ook. Maar zorg er wel voor dat je de privacyinstellingen van je profiel goed hebt staan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de foto’s alleen beschikbaar te stellen voor vrienden of voor een select groepje familie. Bedenk ook dat het haast onmogelijk is om iets weer van het internet te verwijderen.

Eenmaal online geplaatst is bijna alles door middel van bijvoorbeeld Google weer terug te vinden. Zelfs als je het al lang weer hebt verwijderd. Hou er dus ook alvast rekening mee dat je kind – wanneer het straks een puber is – het niet altijd even leuk zal vinden om sommige foto’s terug te vinden op het internet. Een mooie portretfoto is prima, maar die ene foto waarop je kind rondwandelt in een grote witte luier wil je misschien niet openbaar maken.

Om even een mooi bruggetje te slaan, blootfoto’s van je kind zijn absoluut niet geschikt voor het internet. Het lijkt zo’n open deur, maar toch kwam ik laatst op Facebook foto’s tegen van een meisje van drie, bloot. Natuurlijk een onschuldig meisje dat gewoon aan het spelen was, maar toch. Wanneer zo’n foto in verkeerde handen valt kan het lelijk uitpakken. Dus blootfoto’s, niet doen, ook niet alleen voor vrienden of familie. Die foto’s horen gewoon lekker ouderwets en veilig in een fotoboek, thuis op de boekenplank.

baby-social

Hoe moet het dan wel?

Zoals al eerder gesteld, zijn foto’s en onschuldige ditjes en datjes geen enkel probleem, mits je de privacyinstelling goed zet. Heb je een openbaar account? Zoals wij voor onze blog. Denk dan extra goed na over de foto’s die je plaatst. Zelf kiezen wij er vaak voor om op onze openbare Instagram foto’s van onze kinderen te plaatsen waarin het gezicht niet goed te zien is. Zo houden we zo toch een beetje in de anonimiteit.

Verder zijn er nog een aantal tips die je kunt opvolgen om veilig om te gaan met internet in het algemeen. De overheidscampagne ‘Veilig Internetten’ geeft er vijf:

  • Update je software en zet je firewall aan.
  • Ga bewust om met je persoonsgegevens.
  • Check altijd het webadres voor je betaalt.
  • Open nooit zomaar bestanden.
  • Wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen.

Kijk ook eens op www.veiliginternetten.nl.

Hoe ga jij zelf om met foto’s en informatie van je kind? Plaats je inderdaad veel online of juist helemaal niets?

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen