Wat leert je kind van een huisdier?

Als kind was ik al dol op dieren, we hadden thuis huisdieren en ik was veel te vinden in het mini kinderboerderijtje dat bij ons op het schoolplein stond (ja die stond er écht). Ik was helemaal gek van paarden en droomde zelfs stiekem van een eigen pony. Die kwam er niet, maar ik was wel altijd omringd door huisdieren. Katten, een konijn, een hamster en een hond. We hebben ze allemaal in huis gehad. En nu als moeder van twee kinderen, die zelf ook weg zijn van dieren, loopt er weer een kat door ons huis rond. Staat er een aquarium op de slaapkamer en een cavia in de woonkamer. Het liefst zou ik nog een konijn, hond en een stel kippen nemen. Misschien zelfs een geitje in de tuin. Maar goed, we moeten niet overdrijven 😉

Mijn kinderen zien omgaan met de huisdieren zorgde ervoor dat ik me ging afvragen wat dieren eigenlijk voor een effect op kinderen hebben. Wat leert een kind van het hebben van een huisdier? Wat zijn de positieve én de eventuele negatieve effecten eigenlijk? Ik dook er in en zocht het uit.

huisdier kat kinderen positief positieve effecten voordelen hond cavia kat konijn vissen kleuter peuter opvoeding zoetkindje

Onderzoeken naar huisdieren van kinderen

Onderzoeken naar de invloed van huisdieren op de ontwikkeling van kinderen focust zich met name op twee verschillende gebieden. Zo wordt er naar de sociaal-emotionele ontwikkeling gekeken (zoals zelfvertrouwen en moreel besef). Daarnaast wordt er vaak naar de cognitieve ontwikkeling (leervermogen) van een kind gekeken.

Invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling

Huisdieren hebben invloed op verschillende aspecten van de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Zo kunnen huisdieren bijdragen aan een gevoel van veiligheid. Dit werkt hetzelfde als het hebben van een teddybeer of een lievelingsdeken. Zo kan een dier bijdragen aan een veilig gevoel in onbekende situaties of na het meemaken van een emotionele gebeurtenis.

Uit meerdere studies blijkt ook dat kinderen met huisdieren meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn dan kinderen zonder huisdieren. Ook kan een dier helpen om psychische klachten te voorkomen door sociale steun te bieden.

Invloed op de cognitieve ontwikkeling

Over de invloed van dieren op de cognitieve ontwikkeling is minder bekend. Wel is gebleken dat een huisdier de taalontwikkeling stimuleert omdat dieren een goed luisterpubliek vormen. Bovendien moedigen ze kinderen aan om meer te praten.

Kinderen zijn ook beter in staat om dingen te leren en onthouden wanneer ze zich emotioneel betrokken voelen bij het onderwerp. Daarom gebruiken sommige lesprogramma’s dieren om het concentratievermogen van kinderen te verbeteren.

huisdier kat kinderen positief positieve effecten voordelen hond cavia kat konijn vissen kleuter peuter opvoeding zoetkindje

Wat leren kinderen nog meer van dieren?

Naast deze sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling zijn er nog meer dingen die kinderen leren van een huisdier.

  • Dieren bevorderen de sociale vaardigheden en de sociale interactie tussen mensen. Zo is uit onderzoek gebleken dat in een klas met dieren meer sociale interactie en minder agressie is dan in een klas zonder dieren. Uit een ander onderzoek bleek dat kinderen die opgroeiden met een hond als volwassenen meer sociaal vaardig zijn.
  • Een ander belangrijk onderdeel van de sociale ontwikkeling is empathie. Dit betekent het in staat zijn om emoties van een ander persoon waar te nemen. Door het zorgen voor een huisdier leert het kind dat ook dieren behoeftes en gevoelens hebben. Dit resulteert uiteindelijk ook in meer empathie richting de medemens. Hiervoor geldt wel dat hoe sterker de band tussen dier en kind, hoe meer empathie het kind vertoont.
  • Door het hebben van een huisdier leren kinderen ook veel over het leven. Mogelijk krijg je te maken met ziekte, geboorte, ongelukken of de dood. Voor veel kinderen is het doodgaan van een dier de eerste ervaring met de dood en met rouw. Hierdoor leren ze dat de dood iets natuurlijks is dat bij het leven hoort. Ze leren dat het permanent is en dat ze (met begeleiding) ook het verlies kunnen verwerken.
  • Dieren blijken ook invloed te hebben op de gezondheid van kinderen. Het aaien van een huisdier verlaagt bijvoorbeeld de hartslag en bloeddruk. Ook is uit onderzoek gebleken dat het contact met huisdieren in de kindertijd zorgt voor een verkleinde kans op het ontwikkelen van allergieën voor dieren.

Wat zijn de mogelijke nadelen?

Natuurlijk kunnen er ook nadelen zitten aan het hebben van een huisdier. Zo kunnen er  minder leuke emotionele ervaringen zijn. Zoals het verliezen van een dier, teleurstelling in de verwachtingen of een frustratie door de verplichte verzorging.

Wil je kind graag een huisdier? Bedenk dan dat de zorg voornamelijk op jullie als ouders neer zal komen. Het kind kan natuurlijk enige verantwoordelijkheid dragen (afhankelijk van de leeftijd) maar je moet zelf goed nadenken of jullie die verantwoordelijkheid (én de kosten) wel willen. Het komt vaak genoeg voor dat een kind na een week is uitgekeken op een huisdier en daar moet dan ook rekening mee worden gehouden. Neem dus alleen een huisdier als je er zelf ook de zorg voor wil dragen.

Bron: LICG

huisdier kat kinderen positief positieve effecten voordelen hond cavia kat konijn vissen kleuter peuter opvoeding zoetkindje

 

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen