Moe: slapen is voor watjes

Zorgen voor twee jongens van twee jaar en acht maanden is natuurlijk ontzettend leuk. Maar. Ook. Heel. Erg. Vermoeiend. Wist jij van te voren dat je zo moe kon zijn…?

Vermoeidheid

Of je nou één, twee of vijf kleine kinderen hebt, als ouder ben je vaak moe. Je moet ook zoveel: werken, eten verzorgen, verschonen, nachtvoedingen… En meer dan één klein kind betekent geen gelijktijdige middagdutjes. Dus mama of papa blijft gewoon lekker de hele dag wakker na een nachtje met vier uur slaap.

Moe

Humeur: -1000

Vermoeidheid heeft zijn weerslag op allerlei aspecten van je gezondheid. Daarnaast heeft het ook vrij nare gevolgen voor mijn humeur. Maar ik wilde toch een leuke en ontspannen moeder zijn? Dat is mijn doel. Hoe doe ik dat..?

Hoe blijf je wakker

Nouja, de echte tip is natuurlijk: wachten tot ze eindelijk lekker doorslapen, zoat je zelf ook weer eens acht uur aaneengesloten kunt slapen. Maar het zou dus kunnen dat je kind zoals die van mij tot de wakkere makkers behoort en dan doe ik het volgende, met wisselend succes:

  1. Slaap als je baby slaapt. Wordt heel vaak gezegd, maar het werkt écht. Werkt alleen niet als je er meer dan één hebt…
  2. Kun je echt niet meer? Vraag op een vrije dag of er een opa, oma of vriendin even een paar uurtjes op wil passen. “It takes a village…” is echt waar. Je kunt het soms gewoon niet alleen en een uurtje slapen kan soms echt het verschil maken.
  3. Ga vroeg naar bed. Ik vind dit lastig, want als de jongens in bed liggen, hebben mijn vriend en ik eindelijk tijd om lekker samen door te brengen. maar als je moe bent moet je slapen en het maakt echt uit als je al een paar uur “binnen” hebt voordat er een wilde nacht begint.
  4. Koffie. Misschien geef je nog borstvoeding en wil je geen koffie drinken. Of niet teveel. Ik drink daarom vaak strategische koffies: 1 in de ochtend en als ik een after lunch dip heb, nog eentje in de middag. helpt mij altijd wel. Ik hou het anders sommige dagen echt niet vol…
  5. Eet gezond. Het is heel verleidelijk om als je moe bent jezelf te buiten te gaan aan iets met lekker veel suiker. Je lichaam schreeuwt haast om die chocola en snoepjes als je moe bent. Maar eigenlijk wordt de dip na je ‘sugar-high’ alleen maar erger. Dus: geef er niet aan toe en probeer voor een gezonde snack te gaan. Ik slik ook elke dag vitaminen. Dan ligt mijn vermoeidheid tenminste niet aan één of ander tekort.
  6. Even uitwaaien. Soms redt je het echt niet meer. Ik sleep mezelf dan echt naar buiten. Een ommetje doet wonderen en de jongens vinden het altijd leuk om even een speeltuintje of een parkje mee te pikken.
  7. Shifts. Geef je partner een uitslaap uurtje (of twee!) in het weekend. Het kan ook een middagdutje zijn, maar zorg gewoon dat je vriend of vriendin even lekker uit kan slapen. Doet echt wonderen. En mijn lief maakt me er tegenwoordig blijer mee dan met de duurste cadeau’s. 😉

En verder natuurlijk: volhouden! Dit gaat echt voorbij. Mijn oudste slaapt inmiddels ontzettend goed, dus er is hoop voor me… Jullie nog tips?! Ik ga maar eens een dutje proberen…

moe

Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen