Oververmoeide kleuters, hoe ga je daar mee om?

Als moeder van een kleuter zal je het waarschijnlijk wel herkennen. Je kind huilt veel, is boos maar vooral héél moe. Deze oververmoeidheid komt eigenlijk bij alle kleuters voor en is helemaal niet gek.

Voordat je kleuter naar school ging was hij waarschijnlijk altijd veilig thuis of ging hij een aantal dagen naar het kinderdagverblijf. Nu moet hij ineens meedraaien met het schoolritme, elke dag vroeg op en de regeltjes volgen van de klas. Die klas zit dan ook nog eens vol met allemaal verschillende en nieuwe kindjes. Geen wonder dus dat jouw kleuter daar oververmoeid van raakt.

Omgaan met oververmoeidheid

Je lieve kleuter, net 4 jaar geworden, moet echt wennen aan al deze nieuwe indrukken. Hij zal zoveel prikkels te verwerken krijgen dat het niet gek is als hij de eerste maanden, misschien zelfs het eerste jaar extra oververmoeid en prikkelbaar is. Zelf heb ik deze ervaring met onze middelste in het extreme gehad.

Het is belangrijk om als ouder te zorgen voor zijn rust en ontspanning. Vind de juiste balans voor jouw kleuter. De een kan deze nieuwe ervaring heel goed hebben en de ander helemaal niet.

Is je kindje snel oververmoeid? Leg hem dan bijvoorbeeld op vrije middagen in bed voor een kort dutje. Als hij dit echt niet meer wilt, dan is lekker samen op de bank een filmpje kijken met zijn knuffels en een deken ook een goede optie. Het zal niet heel lang duren voordat de oogjes zullen dichtvallen. Slaapt hij nou niet? Dan kun je bijvoorbeeld samen zijn favoriete boekje lezen.

oververmoeid1

De prikkels zijn vaak de boosdoeners…

Het beste is om voor hem te zorgen dat de hoeveelheid prikkels naast zijn nieuwe schoolleventje even beperkt worden. En dit zou je langzaam aan, als hij eenmaal gewend is aan school, kunnen aanpassen.

Bij ons thuis mogen ze 1 á 2 keer per week met een vriendje afspreken. Dit is vaak na het weekend en halverwege de week. Want spreken ze bijvoorbeeld op vrijdag af dan is er geen land met ze te bezeilen als ze thuis komen van het speelafspraakje. Daarnaast zorgen we doordeweeks voor zo min mogelijk activiteiten na school. Zwemles deden we pas vanaf 5 jaar en dan vroeg op de zondagochtend. Zodat hij alert is tijdens de les en de rest van de dag kan bijkomen en rustig door kan brengen.

Wat ook helpt is ‘s avonds voor het slapen gaan een momentje nemen om even bij de dag stil te staan en alles te verwerken. Op die manier gaat jouw kleuter niet met een hoofd vol gedachten slapen. Daarnaast proberen wij ook om doordeweeks zoveel mogelijk thuis te zijn en gebruiken we het weekend echt om bij te tanken.

oververmoeid

Bij dit alles is het belangrijk om goed te kijken naar jouw kleuter. Zowel naar zijn gedrag, houding en non verbale uitingen als naar wat hij of zij je vertelt. Op die manier kun je als ouder op tijd in grijpen wanneer je merkt dat je kind oververmoeid raakt.

Onthoud ook dat ze het eerste jaar van school niet leerplichtig zijn. Je kunt dus altijd (in overleg met school) je kindje rustig een dagje thuis houden om de prikkels te beperken. Zo kunnen ze alle prikkels de volgende dag weer veel beter aan!

Zijn er nou nog andere bijkomstigheden behalve vermoeidheid? Hou dit dan goed in de gaten of trek aan de bel. Wie weet is er iets anders aan de hand of is er andere hulp nodig. Dat weet jij als ouder het allerbeste!

Sjors

Moeder van Delano (10), Romano (5) en Giuliano (2) en newborn Luciano. Creatieve thuisblijfmoeder met een man die een eigen tattoostudio runt. Dol op dansen, sporten, lezen en schrijven. Liefhebber van natuurlijk ouderschap én mindful leven! Een ontspannen begin is een goede start van de dag! ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen