Samen op stap in Zoetermeer

Voor wie het nog niet wist, het ‘zoet’ in Zoetkindje komt van Zoetermeer. Jawel, die pittoreske metropool in Zuid-Holland. Die vernoeming is te danken aan het feit dat Mirjam en ik momenteel allebei in Zoetermeer wonen. Mirjam is een echte “Zoetermeerse” en is na wat omzwervingen weer terug op de thuisbasis. Ik ben echter import 😉 en ben hier zo’n 6,5 jaar geleden beland. Uiteraard vanwege de liefde.

Mijn vriend is stiekem erg verknocht aan deze plaats maar voor mij moest de liefde voor Zoetermeer wel even groeien. Nu ben ik inmiddels helemaal ingeburgerd en vind ik het prettig om hier te wonen. Opgegroeid op de Veluwe mis ik hier alleen nog de mooie groene natuur. Maar daar tegenover staat wel een dagje strand aan de Zuid-Hollandse kust.

Op stap met kinderen in Zoetermeer

Misschien ben je zelf (nog) niet zo bekend in Zoetermeer. Dan help ik je graag op weg met wat leuke dingen die je hier samen met je kinderen kunt doen. Vervelen hoeft in ieder geval niet!

 • De kinderboerderij is bij mijn kinderen altijd een succes. En hier in Zoetermeer heb je genoeg keus! Met 3 kinderboerderijen in de stad en nog een er net buiten is er altijd wel ééntje om de hoek. Wij bezoeken ze allemaal regelmatig en ze hebben stuk voor stuk weer iets anders te bieden.
  • Het Buitenbeest. Kinderboerderij Het Buitenbeest is gelegen in het centrum van Zoetermeer. Het is een monumentale boerderij, niet heel groot maar wel met een grote diversiteit aan dieren. Zo vind je er kippen, kalkoenen, konijnen, vogels, cavia’s, koeien, geiten, schapen en varkens. Sinds enige tijd is er een aangrenzend speelterein en activiteitencentrum. Hier kunnen de kinderen heerlijk buiten en binnen spelen en er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Ook is er een groente kas waar je mag kijken en soms dingen kunt kopen!

   zoetermeer1
   Het Buitenbeest
  • De Weidemolen. Kinderboerderij de Weidemolen is een nieuwe boerderij in de wijk Oosterheem. De boerderij is niet heel groot maar heeft wel een leuk speeltuintje. Je kunt er bovendien binnen (of met mooi weer buiten) leuk zitten om iets te eten of te drinken.

   zoetermeer
   De Weidemolen
  • De Balijhoeve. Kinderboerderij de Balijhoeve is gelegen in de wijk Rokkeveen. Het is een iets grotere kinderboerderij dan de twee bovenstaande en heeft veel verschillende dieren. Ook is er een redelijk grote speeltuin en kun je in het winkeltje producten kopen en eventueel iets de eten of drinken bestellen. Uniek op deze kinderboerderij zijn de ezels die mijn kinderen altijd graag willen zien.

   zoetermeer3
   De Balijhoeve
  • Het Geertje. Boerderij het Geertje ligt eigenlijk net buiten Zoetermeer maar is zeker vanuit de wijk de Leyens goed met de fiets te bereiken. Het is niet echt een kinderboerderij maar een biologische boerderij die de functie van kinderboerderij er later bij heeft genomen. Er zijn hier dan ook minder verschillende dieren maar de dieren die er zijn, zijn er in grotere aantallen. Zo zijn er heel veel witte geiten, redelijk wat varkens, een hok met kippen en een stal met koeien.  Wel zijn er op het Geertje altijd veel leuke dingen te doen. Naast de speciale dagen die ze organiseren mag je er altijd de geitjes voeren met bix of een flesje melk. Ook kun je ponyritjes doen en is er een glijbaan in het hooi. Verder is er een speeltuin en een leuke knusse eetgelegenheid. Het Geertje is ontzettend leuk en daardoor vaak ook ontzettend druk. Ik probeer de boerderij in de spitsuren (weekend/woensdagmiddag) dan ook te mijden.

   Het Geertje
   Het Geertje
 • Speeltuin Westerpark vind je vlakbij, je raad het al, het Westerpark. In de zomermaanden is deze grote speeltuin open en kunnen kinderen zich hier helemaal uitleven. Zo kunnen ze lekker met water en zand spelen maar ook klimmen en glijden op op één van de vele speeltoestellen. De minigolfbaan heeft zijn beste tijd gehad maar is zeker met kleine kinderen nog best leuk om te doen. In de wintermaanden kun je in naastgelegen gebouw ook terecht om te bowlen en de kinderen kunnen spelen in een binnenspeeltuin (ballenbak).
 • De Ballenbak. Tegenwoordig zijn ze door heel het land te vinden, ballenbakken. De Ballenbak in Zoetermeer is redelijk centraal gevestigd en bevindt zich in het oude Olympus zwembad. (Ja, ouders we weten dat je daar vroeger nog hebt gezwommen). De ballenbak is nooit mijn favoriete tijdverdrijf maar de kinderen zijn er uiteraard dol op. Wel is het erg snel vol in De Ballenbak en daarom wijken wij vaak uit naar Monkeytown in Bleiswijk.
 • De bibliotheek. Mijn kinderen vinden het heel leuk om naar de bieb te gaan. Lekker rondneuzen, boekjes bekijken en een stukje voorlezen. Voor hun is het even een uitje. Op woensdag kun je er ook terecht bij het voorleesochtendje. Leuk om samen met je peuter heen te gaan!
 • Oke, het is niet hetzelfde als de natuur op de Veluwe, maar ook hier kun je best een leuke wandeling maken. Zo kun je wandelen in het Balijbos (leuk om te combineren met een bezoekje aan de Balijhoeve) of het Westerpark. Of je kunt iets verder rijden naar het nieuwe Bentwoud. De bossen zijn allemaal nog redelijk nieuw maar voor een lekkere wandeling volstaat het zeker!

  zoetermeer2
  Balijbos
 • Waar je ook kunt wandelen is rond het Noord A. Maak een tussenstop op het strandje (met een nieuwe speeltuin) waar je kinderen met mooi weer lekker kunnen spelen met zand en water. Kinderen vinden het er altijd geweldig en je zit met 10 minuten echt even buiten de stad.

  zoetermeer
  Het Noord A in de ochtend
 • Één van mijn favoriete stekjes in Zoetermeer is toch wel Sweet Lake Italy bij Dekker. Als je even lekker wil kletsen en met een vriendin dan moet je hier zijn. De kinderen kunnen ondertussen heerlijk buiten spelen op het stadsstrand en in de speeltuin. Met slecht weer kunnen ze zich uitleven in de ballenbak/binnen speeltuin.

  zoetermeer5
  Sweet Lake Italy
 • Waar je ook lekker kunt zitten voor een lunch of diner is bij de Binnentuin in de dorpsstraat. Dit leuke pannenkoekenrestaurantje heeft lekkere lunches en pannenkoeken. Een rustig terras buiten met springkussen en een speelhoekje binnen.
 • Slecht weer? Dan kun je altijd nog terecht in Utopolis (de bioscoop) voor een leuke film, of kijk eens of er een leuke kindervoorstelling is in het Stadstheater.
 • Opzoek naar iets anders? Kijk dan ook eens bij de wijktuinen. Zo wordt er in de wijktuin op de Broekwegzijde regelmatig iets leuks voor kinderen georganiseerd.

Hebben jullie nog leuke tips en ideeën voor uitjes in Zoetermeer? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

 

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen