Samen slapen met jouw baby: de voordelen

Toen ik zwanger was van mijn eerste kreeg ik overal hetzelfde advies. Je mag onder geen beding samen slapen met je baby in jullie eigen bed. Je kunt namelijk op hem gaan liggen waardoor hij kan stikken. Ze zeiden het bij de kraamzorg en het consultatiebureau zo stellig dat je er niet aan zou durven twijfelen.

Maar toen werd hij geboren en begon ik met borstvoeding geven. De eerste twee nachten heeft hij af en toe in zijn wiegje gelegen dat naast ons bed stond. Maar al gauw lag hij de hele nacht naast me in bed. Hij sliep dan heerlijk en het was zo gemakkelijk met de borstvoeding want je legt hem zo aan.

Moedergevoel

Ik heb daarmee geleerd dat ik op mijn eigen gevoel kan vertrouwen en niet naar instanties hoef te luisteren die alles volgens het boekje willen doen. Mijn moeder vertelde mij later dat toen ik werd geboren in de jaren ’90 het advies toen luidde om baby’s op hun buik te laten slapen. Iets wat nu overal en door iedereen word beschouwd als gevaarlijk. Adviezen en inzichten wijzigen dus nogal eens en bovendien hoorde ik in mijn omgeving ook steeds meer positieve geluiden over samen slapen of co-sleeping.

Samen slapen is niet normaal

In onze cultuur is samen slapen niet de norm. Sterker nog, hoe eerder je kind doorslaapt hoe beter wordt vaak gedacht. Toch blijkt dit lang niet altijd zo te zijn. Kinderen die borstvoeding krijgen en bij hun moeder slapen worden vaker wakker en drinken kleinere hoeveelheden. Dit is voor een baby een gezond slaapritme. Kinderen die bijvoorbeeld op een grote hoeveelheid kunstvoeding doorslapen in hun eigen bedje hebben meer kans op wiegendood. Vroeg doorslapen is dus eigenlijk een verstoord slaapritme.

In veel andere culturen zoals bijvoorbeeld in Japan is samen slapen veel gebruikelijker dan hier in Nederland. Wat wij hier als normaal beschouwen is op andere plekken in de wereld dus juist abnormaal.

De belangrijkste voordelen van samen slapen

 • Samen slapen zorgt voor een goede hechting tussen moeder en kind. Het versterkt de band.
 • Wiegendood kan worden voorkomen door samen te slapen omdat je als moeder veel dichter bij je baby bent en beter reageert op zijn of haar signalen.
 • De baby voelt zich veilig en geborgen, ademt met zijn moeder mee en heeft een goed slaapritme.
 • Borstvoeding geven gaat gemakkelijker en is minder vermoeiend.
 • Biologisch gezien is het een natuurlijke manier op te slapen.

Veilig slapen

Of je nu samen slaapt of niet, veilig slapen is altijd belangrijk. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld zorgt dat je baby het niet te warm of te koud heeft. Al deze dingen leer je van de kraamverzorgster. Wat je niet leert is dat onderzoek blijkt dat de bewegingen van moeder en baby zo op elkaar afgestemd zijn, dat ze in de slaap op elkaar reageren. De kans dat je op je kind rolt, is dus erg klein.

Toch zijn er als je veilig samen wil slapen zijn er nog een aantal punten waar je op kunt letten.

 • Leg de baby niet aan de rand van je bed, zorg dus dat hij of zij niet uit bed kan vallen.
 • Je kan hem tijdens het slapen met het hoofdje helemaal tegen het hoofdeinde leggen, dus een stuk(je) boven je eigen hoofd. Zo komen de dekens nooit over zijn gezicht – je trekt de dekens immers ook niet over je eigen hoofd – en is de kans dat je op hem kan gaan liggen nihil.
 • Neem NOOIT je baby bij je in bed als je onder invloed van alcohol, medicijnen of drugs bent, oververmoeid bent of een ziekte of aandoening hebt waardoor je je mogelijk minder bewust bent van je kindje.
 • Roken vergroot het risico op wiegendood. Als jij, of degene met wie je het bed deelt, rookt, moet je ervoor zorgen dat je niet in slaap valt met je kindje bij je in bed, ook als je nooit in bed rookt.
 • Zorg ervoor dat je baby niet te warm wordt. Leg je baby in zijn eigen slaapzakje of onder zijn eigen lakentje. Let ook op de temperatuur van de slaapkamer (zeker niet hoger dan 21 graden).
 • Slaap op een stevig matras, zonder spleten tussen de ombouw en het matras of tussen de matrassen.

De co-sleeper

Geeft het je toch een onveilig of onrustig gevoel om je baby bij jou in bed te laten slapen? Dan is een co-sleeper misschien iets voor jou. Je hebt de voordelen van het samen slapen en tocht een eigen bedje voor je kindje.

Wat vinden jullie, samen slapen of niet? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

 

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

2 Comments
 1. Ha Lisa, heel interessant. De voordelen met een kleine baby zijn wel logisch. Heb je ook een idee tot welke leeftijd samen slapen een goed idee is? Tot je stopt met borstvoeding of tot je baby door slaapt?

  1. Hi Choco Mel, ik denk dat dit voor ieder kind anders is. Als ouder kun je zelf het beste inschatten of je kind er aan toe is om in zijn eigen bedje te slapen. Volgens onderzoeken rondom Natuurlijk Ouderschap blijkt dat de meeste kinderen rond de leeftijd van 5 jaar verhuizen naar hun eigen bed. Vaak gaat hier een lange tussenfase aan vooraf die verschillende vormen kan hebben.

   Sommige ouders zetten bijvoorbeeld een bedje naast hun eigen bed of gaan naast hun kindje in bed liggen bij het ‘in slaap vallen’ om zo het samen slapen als het ware af te bouwen. In veel gevallen komt het kindje in deze fase in de nacht toch nog even bij de ouders liggen. Als je hier meer over wilt weten kijk dan bijvoorbeeld eens op deze site

   Ik hoop dat ik je zo geholpen heb! 🙂

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen