Terug naar school na de vakantie. Tips om te wennen!

Zes weken, het klinkt als een eeuwigheid maar twee keer knipperen en het is alweer voorbij. Hoewel ze in het noorden en zuiden nog even genieten van de schoolvakantie, zijn wij komende maandag alweer aan de beurt.

Vroeger, toen ik zelf nog op de basisschool zat, had ik na een vakantie nooit zin om weer te starten met school. Wanneer ik weer in het ritme zat was het prima, maar de overgang van een vakantieleven naar het (strakke) schoolritme vond ik niet leuk.

Van vakantiechaos naar schoolritme

Het is ook niet zo gek, zes weken lang is het ritme ver te zoeken. Tenminste bij ons wel.. Laat naar bed, ’s ochtends nog minstens een uur (of twee) in je pyjama lopen. De hele dag luieren of juist iets leuks ondernemen. In de vakantie kan het allemaal.

Maar dan, na die beruchte zes weken, is het weer zo ver. De eerste schooldag. Ook mijn eigen kleuter heeft er nog niet echt veel zin in. Hoewel hij het super leuk vindt op school heeft ook hij enige moeite om weer te wennen aan het schoolritme. Sommige kinderen schijnen er totaal geen last van te hebben, andere hebben er heel veel moeite mee. En de rest van de kinderen valt daar ergens tussenin.

 

school na de vakantie tips wennen schoolritme kleuter basisschool

Tips om weer te wennen

Gelukkig zijn er wel wat manieren om de overgang wat te vergemakkelijken. Zo zorg je voor een soepele overschakeling zowel voor jezelf als voor de kinderen.

  • Zorg dat je de laatste week of weken van de vakantie thuis bent, en dus niet op vakantie. Thuis is het gemakkelijker om al vast weer in het ritme te komen. Wanneer je nog met je tenen in de Franse zee staat is het toch iets lastiger 😉
  • Breng de bedtijd de laatste week stapje voor stapje weer terug naar de normale bedtijd.
  • Ga samen spullen kopen voor school (ook als je ze niet nodig hebt). Bijvoorbeeld een nieuwe drinkbeker, broodtrommel, gym kleding of een tas. Zo breng je school onder de aandacht en maak je ze ervan bewust dat school weer binnenkort zal starten.
  • Bedenk een eigen ritueel. Ga bijvoorbeeld aan het begin van de vakantie samen pizza’s bakken en doe dit ook aan het einde van de vakantie. Als je dit ieder jaar doet wordt het vanzelf een ritueel waar de kinderen naar uitkijken. Dit geeft houvast en het is ook nog eens heel gezellig!
  • Sluit de vakantie af met nog een leuk vakantie uitje. Ga bijvoorbeeld nog een dagje naar het strand of zwembad. Maak hierbij ook duidelijk aan je kind(eren) dat het de vakantieafsluiting is.
  • Zorg dat je bent voorbereid op de eerste schooldag. Niet alleen jouw kindje, maar ook jijzelf zult weer moeten wennen aan het schoolritme. Zorg daarom dat je de avond van te voren alles klaar legt. Kleding, luizenzak en gymspullen. Is er een continurooster op school? Maak de lunchtrommel dan ook alvast klaar en zet hem in de koelkast voor de volgende morgen. Zo zorg je ervoor dat je zelf geen stress hebt ’s ochtends en als jij relaxed bent, dan is de kans groter dat je kind dat ook is.
  • Hou het vakantiegevoel vast! Doe de eerste weken af en toe nog iets dat je in de vakantie ook zou doen. Maak een fietstochtje of eet een ijsje bij de ijssalon bijvoorbeeld.
  • Houd het rustig de eerste weken. Beperk de speelafspraakjes en geef je kind de tijd om uit te rusten na school. De eerste schooldagen zullen namelijk best wel vermoeiend zijn.

Met bovenstaande tips maak je de overgang al een heel stuk gemakkelijker en voordat je het weet kun je je niet eens meer herinneren hoe die vakantie eigenlijk voelde. Maar laten we daar nu nog maar even niet aan denken 😉

Heb jij nog tips om je kindje weer te laten wennen aan school? Ik hoor ze heel graag! Hieronder kun je een reactie achterlaten!

school na de vakantie tips wennen schoolritme kleuter basisschool

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen Ên positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen