Time-in een alternatief voor de time-out

Een denkstoeltje, ‘the naughty chair’ van Jo, in de hoek of op de gang staan. Het zijn allemaal veelgebruikte opvoedmethodes om het ongewenste gedrag van kinderen te stoppen. Je geeft het kind (en jezelf) tijd en ruimte of af te koelen, om na te denken over zijn of haar gedrag.

De gedachten achter een time-out is goed en naarmate mijn kinderen wat ouder werden gebruikte ik hem ook vaker. Ik heb daar eigenlijk altijd moeite mee gehad maar toch vond ik dat ik als moeder op mijn strepen moest staan. Grenzen moest stellen en ongewenst gedrag moest bestraffen. Alleen het punt is, het werkte niet.

Waarom geen time-out?

Als ik één van mijn “boze” kinderen op de gang zet omdat ze iets hebben gedaan wat écht niet mag. Is het nog nooit gebeurd dat ze daar daadwerkelijk afkoelen. Ze worden alleen maar bozer of verdrietiger. En het wordt een machtsstrijd, want mijn kind moet en zal rustig gaan zitten en nadenken over zijn of haar gedrag. In plaats daarvan gaan ze alleen maar huilen, schreeuwen, of de grond liggen of met dingen gooien. Bovendien wordt je zelf steeds bozer terwijl je duidelijk probeert te maken dat ze moeten kalmeren

Als moeder werd ik er helemaal niet gelukkig van, want dít was niet de bedoeling, en deze kant wil ik helemaal niet op.

Time-in: verbinden met elkaar

Op een gegeven moment las ik over de time-in als alternatief op de time-out. Direct besloot ik dat ik dit wilde gaan proberen. Deze opvoedmethode staat veel dichter bij mij en bij wie ik wil zijn als moeder.

Een time-in is geen excuus voor je kind om door te gaan met ongewenst gedrag vertonen. Een time-in is nog steeds bedoeld om dit gedrag af te leren maar de manier waarop je dat doet verschilt sterk van een time-out. De gedachten is dat je het probleem en gedrag behandeld vanuit liefde en respect voor elkaar en elkaars gevoelens. Geen machtsstrijd dus waardoor je kind zich angstig en bedreigd kan voelen maar verbondenheid met elkaar.

time-in time-out time in time out opvoeden opvoedmethodes natuurlijk ouderschap positief kleuter peuter op de gang in de hoek naughty chair denkstoel blog zoetkindje moeder mama

Zes stappen voor een time-in

  • Als je kind iets doet wat niet mag is het logisch dat je boos wordt. Alleen draait het er bij een time-out om dat je niet vanuit die boosheid reageert. Dit is waarschijnlijk als ouder zijnde het moeilijkste deel van een time-in. Toch is het heel belangrijk omdat jouw boosheid en negativiteit ervoor kan zorgen dat de situatie ontploft en leidt geheid tot een machtsstrijd. Het kan helpen om zelf even tot 10 te tellen of een paar keer diep adem te halen.
  • Verander van plek. Neem je kind mee naar een andere rustige plek waar je samen kunt zitten. Bijvoorbeeld op de bank.
  • Voordat je gaat praten probeer je het onderliggende gevoel of de behoefte van je kind vast te stellen. Waarom gedroeg hij zich zo?
  • Erken vervolgens de gevoelens van je kind. Benoem ze zo nodig ook. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Je lijkt heel erg …(boos, verdrietig, gefrustreerd etc.)‘. Dit leert je kind ook zijn gevoelens beter te begrijpen en er beter mee om te gaan. Probeer je kind aan het praten te krijgen door vragen te stellen en luister zonder zijn gevoelens of behoeftes weg te wuiven. Als je kind nog erg overstuur is kan het helpen om eerst even samen te spelen, tekenen, voetballen of stoeien.
  • Als je kind gekalmeerd is, dán is het tijd om het ongewenste gedrag te bespreken. Wees hierbij duidelijk. Leg uit welke regels er zijn gebroken en focus vooral op hoe dit gedrag de volgende keer verbeterd kan worden. Laat je kind dit ook zelf bedenken door een vraag te stellen als: “Wat zou je de volgende keer kunnen doen in plaats van…?”.
  • Laat je kind zelf een manier verzinnen om het “goed te maken”. Vooral als er iemand gekwetst of bezeerd is in de situatie. Dwing niet om sorry te zeggen maar laat je kind zelf met een manier komen om dit te doen en de situatie op te lossen.
Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen