Haren wassen bij je peuter: tips en trics

Ken je dat? Je kind zit vrolijk in bad te spelen en vermaakt zich kostelijk. Lekker spetteren en spelen met wat badspeelgoed helemaal fijn. Maar dan komt het. Het moment van het haren wassen. Mijn dochter van drie vind het maar helemaal niets.

Zelf vind ik het onnodig om iedere keer dat ze in bad gaan hun haren met zeep te wassen maar af en toe moet het toch gebeuren. Gelukkig zijn er wat tips en trucs om het drama wat minder groot te maken.

Blijf rustig en geduldig

De belangrijkste tip in dit geval is natuurlijk dat je rustig en geduldig moet blijven. Waarschijnlijk vind je het zelf heerlijk om je haren te wassen. Maar voor een peuter is het best beangstigend. Je kan water (met sop) in je ogen krijgen (en dat prikt), de douche maakt lawaai waardoor je weinig meer hoort en het hele gebeuren is indrukwekkend.

Haren wassen met het washandje en het bekertje

Als je kindje bang is dat er water in zijn of haar ogen loopt kun je een droog washandje op de oogjes houden. Natuurlijk hou je het hoofdje wel een beetje naar achteren. Vervolgens kun je het sop uitspoelen met een bekertje water. Dit is voor kleine kinderen vaak wat minder heftig dan de douche. Op die manier wordt het geheel al wat minder spannend.

Vind je kindje een washandje niet fijn omdat dit het zicht belemmerd? Plak dan een mooi focuspunt aan het plafon. Een grote sticker van zijn favoriete tekenfilmfiguur bijvoorbeeld. Zo lang hij of zij daar naar kijkt heb je even de tijd om het sop uit te spoelen.

Samen spelen

Zit je samen in bad? Maak er dan een spelletje van. Laat jouw kindje jouw haren wassen en omgedraaid. Zo kom je spelenderwijs bij je doel. Grote kans dat je peuter dit geweldig vind en helemaal vergeet dat  jullie eigenlijk zijn of haar haren aan het wassen zijn.

Je kan er ook een liedje van maken of een bestaand liedje zingen of opzetten. Wat denk je van ‘Zoek de zeep’ van Ernie? Kan niet meer mis gaan toch!

Welke trucjes gebruik jij om het haar van je kinderen te wassen? Laat het ons weten in een reactie.

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen