Veilig samen slapen met een co-sleeper?

Al eerder schreven we over samen slapen met je baby. Hoe je zorgt dat het veilig is en wat de voordelen van samen slapen zijn. Toch kan het zijn (zeker bij je eerste kindje) dat je het té spannend vindt om samen te slapen in een bed. Je kunt dan eventueel een babynestje gebruiken maar als je genoeg ruimte hebt naast je bed is een co-sleeper ook een goede oplossing!

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper – ook wel aanschuifbed of aanschuifwieg genoemd – is een babybedje dat met één kant open tegen de zijde van het ouderlijk bed kan worden geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het kindje slaapt in een eigen bed, maar toch dicht bij de jullie als ouders. Je geniet daarom toch van de voordelen van het samen slapen. Zoals de hechting tussen moeder en kind, het gemakkelijker geven van borstvoeding en veiligheid en geborgenheid voor je kindje.

co-sleeper snuzpod

Er zijn veel verschillende soorten en merken co-sleepers. Die verschillen natuurlijk in prijs, vorm en ontwerp. Weet je niet goed welke co-sleeper je moet kiezen? Dan kan je letten op de volgende punten:

  • Zijkanten met spijlen of een andere open structuur (ventilatie).
  • Minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang.
  • Bedbodem vlak, stevig en goed ventilerend.
  • Goed passend matras.
  • Geen stootranden / hoofdbeschermer.
  • Stevig onderstel wat niet kan kantelen als een ouder broertje of zusje aan de rand trekt.
  • Meet de hoogte van je bed tot aan de bovenkant van je matras, kijk of het goed zal aansluiten.
  • Mogelijkheid tot vastmaken aan ouderbed (geen spleet).

Goede en (vind ik) mooie co-sleepers zijn bijvoorbeeld de Bednest co-sleeper en de SnuzPod co-sleeper. Allebei de co-sleepers voldoen aan bovenstaande eisen bovendien kun je ze ook als vrijstaand wiegje en als mozesmandje gebruiken! Maar ook voor een kleiner budget zijn er goede co-sleepers te vinden.

co-sleeper

Voordelen en nadelen van een co-sleeper

Als je een co-sleeper gebruikt geniet je dus van de voordelen van het samen slapen. Dat op zich is al een groot pluspunt. Daarnaast zal het de angst wegnemen om op je kindje te rollen als je slaapt. Een win-win situatie dus. Een nadeel kan zijn dat het bedje ruimte in neemt naast het tweepersoonsbed. Hier is misschien niet altijd ruimte voor. Maar al met al vind ik een co-sleeper een goede oplossing voor ouders die samen willen slapen maar hun kindje liever niet in hun eigen bed laten slapen.

 

 

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen