Voorlezen aan peuters: tips en boekideeën

Mijn peuter trekt regelmatig een boek uit de kast waarmee ze dan komt aanlopen met de mededeling: ‘Voorlezen!’ Het liefst natuurlijk 10 keer achter elkaar hetzelfde boek. Met als gevolg dat ik onder andere ‘Nijntje in Luilekkerland’ van achter naar voren uit mijn hoofd ken..

Toch vind ik dat helemaal niet erg. Voorlezen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Én dan vinden ze het ook nog eens super leuk. Dus mij hoor je niet klagen (Oké misschien wel eens zuchten) als ze alwéér met Nijntje aan komt lopen 😉

Tips om nóg beter voor te lezen

Voorlezen is niet moeilijk, je doet het boek open en je leest voor wat er staat. Toch zijn er een aantal tips om nog leuker en beter voor te lezen aan jouw peuter.

  1. Kies een rustige plek en een rustig moment om een boekje voor te lezen. Zo hebben jullie allebei je aandacht volledig bij het boek.
  2. Bekijk voordat je begint met lezen eerst samen de kaft. Laat je peuter vertellen wat hij of zij ziet en bespreek wat jullie van het boek verwachten. Dit is vooral leuk bij nieuwe boeken of boeken uit de bieb bijvoorbeeld.
  3. Geef je kind de gelegenheid om opmerkingen te maken. Hou dus soms even een korte pauze tussen het lezen door. Alle opmerkingen zijn goed en vraag hier soms ook over door.
  4. Laat je kindje het boek navertellen aan iemand anders. Broertje, zusje, opa, oma. Zo leert hij of zij het boekje zelf beter begrijpen.
  5. Lees dat boek vaker voor, waarschijnlijk vraagt je peuter daar zelf ook om. Door herhaling leren ze het verhaal steeds beter begrijpen en ontdekken ze steeds weer nieuwe dingen.

voorlezen peuters tips lezen boeken prentenboeken kinderen kleuter blog zoetkindje

Leuke boeken voor peuters

De bibliotheek staat vol en de boekwinkel ook. Leuke boeken zijn er te over, wij zetten een paar klassiekers op een rij die bij alle peuters een succes zijn!

Heb jij nog leuke voorleestips of boekideeën? Deel ze met ons!

lezen

Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen