Helpen met zindelijk worden: Hoe, wat en wanneer

Zindelijk worden. Steeds meer kleuters zijn niet zindelijk tegen de tijd dat ze naar de basisschool gaan. Sommige scholen weigeren zelfs kinderen als ze nog niet zindelijk zijn: het verschonen zou ten koste gaan van het les geven. Maar hoe krijg je je kindje zover? En wanneer kun je beginnen?

Helpen met zindelijk worden

Ik weet niet of ik nou zo ontzettend onvoorbereid ben, maar op de één of andere manier, had ik helemaal geen beeld bij wanneer je precies moet gaan beginnen met het zindelijk “maken” van je kind. Toch werd het een actueel thema bij ons thuis omdat 1: er al een paar oudtantes op strenge toon aan mijn zoontje van toen anderhalf vroegen of hij “al op het potje gaat”, 2: ik met een baby en een peuter zowat elke week een mega/giga/enorma pak luiers bij het kruidvat aan moet schaffen en dat me belachelijk veel geld kost en 3: ik dit soort berichtjes in het nieuws lees en niet wil dat mijn oudste over een paar jaar niet naar de basisschool mag omdat ik ben vergeten hem te helpen met zindelijk worden.

zindelijk worden

Wanneer beginnen

Het lijkt erop dat er consensus bestaat over wanneer de meeste kindjes klaar zijn om te beginnen met oefenen op het potje: rond de tweede verjaardag. Er zijn manieren om je kind al eerder op het potje te krijgen, maar over het algemeen ziet men twee jaar als een goed moment om te beginnen. Je kleintje moet namelijk onder andere:

 1. de controle over de spieren hebben
 2. aan kunnen geven dat hij heeft gepoept of geplast
 3. poep of plas vies vinden
 4. Willen weten wat jij op de wc doet. Jaja, als ouder kun je zelfs niet rustig op de wc zitten, maar dat wist je waarschijnlijk al.

Ontspan!

Eigenlijk is het allerbelangrijkst dat je ontspannen met het zindelijk worden begint. Je kind onder druk zetten werkt averechts en zal het waarschijnlijk alleen maar langer gaan duren. Stel je voor dat iemand op jou ging zitten wachten/ kijken hoe en wanneer je poept of plast: nogal vervelend en stressvol. Zo is dat voor je peutertje dus ook. Ik merkte dat mijn peutertje voor de grap in bad plast (vraag me niet waarom, ik heb ook echt geen idee…) en neem daardoor aan dat hij controle heeft over zijn blaas. Ik heb toen twee potjes gekocht. Eentje omdat hij die mooi vond van Prenantal en deze van Ikea omdat die mij die handig leek. Hij gebruikt ze allebei.

zindelijk worden

Hoe doe je het dan?

 1. Laat je kindje in de blote billetjes rondlopen. Op de één of andere manier is het advies om in de zomer te beginnen met oefenen, maar in de winter lijkt mij ook kunnen aangezien de meeste mensen wel verwarming hebben. Zet die dan eventueel iets hoger. Geen idee waarom je per se in de zomer moet oefenen eigenlijk.
 2. Zet het potje in de kamer
 3. Leg uit wat je gaat doen, lees eventueel wat inspirerende literatuur met je kleintje
 4. Wacht af. Blijf rustig, als het goed is, gaat het vanzelf
 5. Doe het eventueel voor. Ja echt.
 6. Doe hyper enthousiast als je peuter in het potje plast of poept, en met hyper bedoel ik echt HYPER. Mijn jongen ligt dan in een deuk en wil steeds plassen omdat hij het zo grappig vindt als papa en/of ik staan te springen en te schreeuwen bij zijn potje. Grote hilariteit bij iedereen.
 7. Ongelukje? Geen probleem. Schenk er verder geen aandacht aan, anders wil je kleintje straks helemaal niet meer omdat hij bang is dat hij je boos maakt. Hij moet het natuurlijk nog wel leren. Leg gewoon een stapel (oude) handdoeken en hydrofieldoeken klaar en schuif je kleed opzij ofzo, maar schenk er verder geen aandacht aan.
 8. Geef je kindje eventueel wat extra te drinken voordat je begint, dan weet je zeker dat er een plasje geproduceerd kan worden en dat is dan weer een goed leermoment.

Wat heb je nodig?

 • Een potje. Deze van Ikea vind ik handig met schoonmaken, maar is een beetje hoog. Deze van Prenatal werkt ook goed, kost niks en heeft hij zelf uitgezocht. Dat laatste helpt vooral.
 • (Oude) handdoeken.
 • Eventueel een “stickerkaart”  en leuke stickers. Als je echt serieus wordt, kun je een kaart kopen en daarop een sticker plakken als je kindje in het postje heeft geplast. Bij een bepaalde hoeveelheid stickers een cadeautje. Altijd leuk.
 • Koop samen wat “grote jongens/meisjes onderbroeken en hemdjes”, bijvoorbeeld deze leuke bij Zeeman  of deze bij de Hema. Die doe je dan aan en zo voelt je kleintje veel beter dat hij heeft geplast dan met zo’n super absorberende luier.
 • Een krukje en een toiletverkleiner.

En zo zijn mijn zoontje en ik al een tijdje bezig. Ik moet zeggen dat ik soms vergeet om het actief te doen en dat we daarom nog maar langzaam vooruit gaan. Hij moet nog twee worden, dus ik maak me (nog) geen zorgen. De beste tip die ik dus heb is: steek er even wat tijd in (dat advies ga ik zelf ook maar eens aan nemen) en relax. Soms willen ze wel, soms niet en soms… ben je de hele middag aan het dweilen. Maar het komt (hopelijk) vanzelf goed. Ontspannen moederschap en alles, hou dat idee vast. 🙂

zindelijk worden

Handige links

Neem je kindje vast mee in het zindelijk worden, wij hebben hier een aantal favoriete boekjes:

De Kleine Prinses, Waar is mijn Potje van Tony Ross. Met stip op 1 bij ons in huis. ookal is het een prinses, ook echt leuk voor jongens.

Billen! van Yosuke Yonezu. Super leuk flapjes boek.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, van W. Holzwarth. Gouwe ouwe en vind ik zelf ook echt heel erg grappig.

Op het potje van A. Frankel. Klassieker, deze las mijn vader aan mij voor. 🙂

Jelle en de Luier van Jacques Vriens, beetje een gek boekje vind ik en niet meer gemakkelijk aan te komen, maar mijn jongetje vindt hem prachtig. Dus tja….

Meer weten over je kleintje helpen zindelijk te worden?

http://www.allesoverkinderen.nl/ne_zindelijkheid.htm

http://www.zindelijkheidstraining.com/wanneer-zindelijk-worden/

http://www.luierinfo.nl/info/hoe-wordt-mijn-kind-snel-zindelijk

http://www.oudersvannu.nl/experts/jose-sagasser/zindelijk-worden-hoe-werkt-dat/

Hier zelfs een test om te weten of je kind toe is aan zindelijk worden: http://www.oudersvannu.nl/peuter/2-jaar-0-3-maanden/ontwikkeling-opvoeden/zindelijkheid/test-is-jouw-peuter-toe-aan-zindelijk-worden/

Wanneer ben jij begonnen met oefenen met zindelijk worden? Is het een succes? Laat jouw tips en ervaringen hieronder achter!

Mirjam

Mirjam (33), moeder van Oscar (3) en Hugo (2). Mijn leven veranderde totaal toen ik bijna 7 jaar geleden in de Ikea liep en mijn broer belde om te zeggen dat ik tante werd. Daar begon mijn fascinatie met kinderen. Inmiddels ben ik zelf moeder van 2 jongetjes en geniet ik elke dag van mijn mannen. Houdt van: knuffelen met de jongens, rommel maken, zingen, fotografie attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen