Zoet & Zen over babymassage: ‘Ik geloof dat ieder kind zoet ter wereld komt’

Jasmijn van de pol wist al op jonge leeftijd dat ze met kinderen wilde werken. Naast haar leuke uitdagende baan besloot ze voor zichzelf te beginnen en zich te richten op babymassage en kinderyoga. Ik ontmoet Jasmijn en enthousiaste hond Boet (die op instagram ook bijzonder fotogeniek blijkt te zijn) in haar prachtige ingerichte woning, waar ze mij meer vertelt over babymassage.

‘Na het afronden van de Havo wilde ik, net als veel leerlingen met mij, werken met kinderen. Ik was altijd al veel met jonge kinderen bezig, oppassen, kraamvisite, ik vond het allemaal even leuk.

Zodoende heb ik pedagogiek gestudeerd en inmiddels werk ik als projectleider Jeugd bij Zorgbelang Gelderland. Ondanks deze leuke en uitdagende baan heb ik het contact met jonge kinderen altijd gemist en ben ik altijd geboeid geweest door babymassage. Ik las over de effecten en hoe het op verschillende plekken bij kon dragen aan de gezonde ontwikkeling van kindjes. Toen mijn nichtje geboren werd vond ik het ook zo leuk om met haar bezig te zijn; kriebelen, masseren, in bad. Ik merkte dat het contact op die manier erg belangrijk was. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij de opleiding ‘Babymassage met yoga’ bij de Weideblik in Wageningen.’

babymassage massage peutermassage tips zoet en zen zoet&zen jasmijn van de pol zoetkindje baby kids mama

Waarom is babymassage belangrijk?

‘Ik ben van mening dat liefde en aanraking nodig is voor een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen. Ik geloof dat ieder kind ‘zoet’ ter wereld komt en het verdient om samen met ouders en verzorgers te genieten van liefde en ontspanning… samen ‘zen’ worden.

De huid speelt een belangrijke rol bij de binding tussen ouder en kind. Van alle zintuigen wordt de tastzin als eerste ontwikkeld en de manier waarop een kindje wordt aangeraakt is bepalend voor zijn verdere leven. In onze westerse wereld zijn we vaak al lang vergeten hoe (biologisch) noodzakelijk lichamelijk contact is. In veel culturen is het masseren van baby’s een belangrijke traditie en dit is niet voor niets. Onderzoeken laten duidelijk het belang van lichamelijk contact en aanraking zien op verschillende gebieden. Zo draagt het positief bij aan de hersengroei, beschermt het tegen overbelasting en helpt het met het bevorderen van het immuunsysteem.’

Waar moet je op letten bij babymassage?

‘Als je masseert  moeten je bewegingen en aanraking in overeenstemming zijn met jouw gevoel, wanneer dit niet gebeurt geef je je kindje een dubbele boodschap. Wees geconcentreerd, houd je kindje goed in de gaten en laat toe wat er gebeurt. Het kan zijn dat massages emoties naar boven halen, dit kan te maken hebben met ervaringen bij de geboorte of daarna. Het is niet erg wanneer de herinnering aan gebeurtenissen naar boven komt, het kan ook helpen. Maar het is wel belangrijk hoe hierop gereageerd wordt. Als een kindje begint te huilen neem dan de tijd om je kindje vast te houden, biedt geborgenheid en blijf praten.’

babymassage massage peutermassage tips zoet en zen zoet&zen jasmijn van de pol zoetkindje baby kids mama

Hoe lang masseer je?

‘Afhankelijk van de leeftijd van de baby en de reeks die je op dat moment doet is een massage van ongeveer 20 minuten erg mooi. Natuurlijk zijn er ook genoeg massagetechnieken die je korter en ‘even’ tussendoor kunt doen. Bijvoorbeeld tijdens het verschonen.

Hoe ouder het kindje is hoe meer je kunt spelen met focus tijdens de massage en hoe leuk het is om massage af te wisselen met babyyoga!

Hoe pak je dat dan aan?

‘Bij baby’s die wat ouder zijn wordt de massage meer spelenderwijs gedaan. Het kinderliedje ‘Dit zijn mijn wangetjes’ is mijn favoriete liedje voor kleine baby’s en peuters en is heel gemakkelijk ‘in te vullen’ met yoga en massage. Het is een leuke combinatie van aanraking en leren benoemen. Mijn nichtje van 4 jaar vindt het ook nog leuk en wilt het altijd even doen voor het naar bed gaan! Net als een zonnegroetje trouwens!

babymassage massage peutermassage tips zoet en zen zoet&zen jasmijn van de pol zoetkindje baby kids mama

Welke olie gebruik je, en moet je altijd olie gebruiken?

‘Nee, je hoeft niet altijd olie te gebruiken. Zeker niet als je even tussendoor masseert op de bank of op de commode bijvoorbeeld. Dan kun je ook gewoon een beetje lotion gebruiken. Het is vaak fijner om met olie te masseren. Vooral als je echt uitgebreid gaat masseren. Door de olie kunnen je handen de technieken beter uitvoeren en voelt het niet stroef of pijnlijk. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten olie. Wat hierbij belangrijk is, is dat je een organische olie gebruikt. Producten die minerale oliën bevatten zijn niet geschikt. Ook al zit er in de merknaam vaak het woordje ‘baby’, dan betekent dat nog niet dat het hier gaat om een natuurlijke olie. Amandelolie is het meest populair, dit is mild, niet duur en overal verkrijgbaar. Maar je kunt ook druivenpitolie gebruiken bijvoorbeeld. Dit is fijn voor een droge huid en bevat veel vitamine E.’

Maak je ook gebruik van etherische oliën?

Ja, vanaf ongeveer drie maanden kun je etherische oliën gebruiken, maar het is niet nodig om het bij iedere massage te gebruiken. Wel is het zeer geschikt wanneer er duidelijke vragen/klachten die vragen om een specifieke olie. De geurstoffen werken op de ademhaling en de reukzin. Lavendel is waarschijnlijk de meest bekende geur. Deze werkt kalmerend en helpt onder andere bij groeipijn, slaapproblemen, buikpijn en verkoudheid. Citroen of Limoen olie werkt bijvoorbeeld verfrissend en opwekkend. Zelf vind ik roos een van de allerfijnste geuren, maar pure rozenolie is wel erg duur.

babymassage massage peutermassage tips zoet en zen zoet&zen jasmijn van de pol zoetkindje baby kids mama

Zelf proberen?

Voor veel massagetechnieken is het van belang dat je ze (eerst) leert onder begeleiding van een deskundige. Een massage die je wel gemakkelijk zelf kunt doen, die bijdraagt aan een betere doorbloeding, en die je bijvoorbeeld kunt doen tijdens het verschonen is de massage van de wreef. Dit gaat als volgt:

  1. Pak het voetje van je kindje op en laat je duimen rusten op de wreef.

Til het voetje rustig op.

  1. Beweeg afwisselend met beide duimen vanaf de wreef richting teentjes en herhaal de beweging.

Je blijft over de wreef masseren. De duimen afwisselend bewegen zodat het een vloeiende beweging is.

Let op: Begin bij massage altijd aan de linkerkant van het kindje, links is de gevoelskant en zorgt ervoor dat de massage sneller geaccepteerd wordt door het kindje.

Je vindt Zoet & Zen op Facebook en Instagram en binnenkort wordt de nieuwe website ook gelanceerd!

babymassage massage peutermassage tips zoet en zen zoet&zen jasmijn van de pol zoetkindje baby kids mama
Fotografie: Lotshots
Lisa

Moeder van Roman (6) en Vinoux (4). Sinds 2017 terug in de studiebanken en onderweg naar master Journalistiek, met een voorliefde voor online content en webdesign. Parttime bedrijfsjournalist. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen