Biologisch eten voor weinig… Kan dat? Toen ik een tijdje geleden bedacht dat ik dit stukje wilde schrijven, dacht ik dat het een stuk makkelijker zou gaan. Ik probeer met mijn jongetjes namelijk zoveel mogelijk biologisch te eten en ik let op mijn uitgaven. Dit stukje schrijft zichzelf dus bijna. Dacht ik.

Blijkt dus, dat wij behoorlijk wat geld uitgeven aan gezond biologisch eten. Groente, fruit,  (biologisch) vlees, regelmatig een bio speltbrood: het tikt allemaal behoorlijk aan.

Maar zijn er tips om het toch goedkoop te houden? Ja!

Er zijn wel een paar tips die ik kan delen. Allereerst plan ik vaak goed wat we de hele week gaan eten. Dat is een makkelijke truc en ik denk dat veel mensen dit wel bekend voor komt. Zo hou je dus meer geld over voor gezond eten.

Allertweedst, wij eten niet elke dag vlees. Ook niet elke twee dagen. Ik vervang vlees met (feta)kaas, peulvruchten, vis en soms noten, maar zelf kan ik geen noten eten vanwege een allergie.

Verder let ik een beetje op wat er in de aanbieding is, maar dat zullen jullie zelf ook wel doen. 😉 Ik bezuinig ook op snoep, koekjes en taart enzo. Lekkere dingen bak ik zelf: zo weet ik wat erin gaat, het is lekkerder (vind ik) en goedkoper dan een product uit de fabriek. En snoepjes koop ik gewoon niet. Behalve chocola.

Toch is er wel een peuterproof en lekker weekendmenu dat volgens mij goed te betalen is, gezond en biologisch. Proberen maar!

Vooraf: Broccoli-courgette soep

Vooral in het juiste seizoen (nu zo’n beetje) is courgette goedkoop of te ritselen van iemand met een moestuintje. Dat laatste is helemáál goedkoop. Soep maak ik meestal lekker veel van, dan kun je een deel invriezen en nog eens eten, of voor de lunch gebruiken.

Wat heb je nodig? 1 grote broccoli (of 2 kleintjes), 2 courgettes, 1 grote aardappel.

Hoe maak je het?

Snij twee courgettes en één grote of twee kleine broccoli in stukken van 2 cm dikte. Je kunt de schone gedeelten van de stronk ook erin doen, de soep pureer je toch en de stronk is gewoon eetbaar. Doe er een aardappel bij, zo wordt de soep lekker romig. 300 ml water erbij (niet teveel, want er komt ook veel water uit de courgette. Laat je soepje ongeveer 25 minuten koken. Als alles goed gaar is (even prikken met een vork) pureer je met de staafmixer. het moet een beetje dik blijven, als een soort puree. Ik doe er geen peper of zout bij voor de kleintjes. Ik doe er wel oregano en/of peterselie in. Zo “mis” je het zout niet. Mijn oudste is dol op deze soep/ puree. De borden gaan schoon leeg.

Hoofdgerecht: Aardappelschotel uit de oven

Wat heb je nodig? 3 pastinaken, 250 g winterpeen, 500 g kruimige aardappelen, 4 el olijfolie, 2 tenen knoflook, 2 tl gedroogde tijm, 150 g feta kaas.

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaken en winterpeen en snij er lang “frietjes” van. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in parten. Schep de groenten en aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Pureer de olie met de knoflook en tijm met de staafmixer en giet over de aardappelen en groenten. Bak ongeveer 35 min. in de hete oven. Na 25 minuten in de oven, schep je de groente om en verdeel je de feta erover. Hierna nog 10 minuten bakken.

Toetje: zelfgemaakt bananenbrood!

En voor mama een kopje verse muntthee van munt uit de tuin (in mijn geval van het balkon). Lekker en helemaal gratis.

Zo uitgebreid eten we natuurlijk niet elke dag, maar vooral in het weekend hou ik ervan om uitgebreid te koken. De soep (dan met broodjes) en de aardappelschotel maak ik wel vaak los van elkaar doordeweeks. En verder eten wij natuurlijk ook weleens ongezond, of lekker pasta en vissticks. Elke mama is weleens moe. 😉

biologisch eten voor weinig

Hoe zorg jij ervoor dat je gezond eet en toch niet arm bent aan het eind van de maand? Ik ben benieuwd!

Mirjam

Mirjam (36), webredacteur en moeder van Oscar (5), Hugo (3) en Phaedra (0). Houdt van: knuffelen, rommel maken, zingen, fotografie, attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen