Sinds kort gaan mijn twee jongetjes naar de kinderopvang. De oudste is bijna twee en mijn jongste is 6 maanden en krijgt nog borstvoeding. De oudste is er wat mij betreft wel een beetje aan toe: het lijkt mij leuk voor hem om nieuwe dingen te leren en met andere kindjes van zijn eigen leeftijd te spelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de jongste misschien nog een beetje aan de kleine kant vind, maar er moet gewerkt worden en 24/7 twee onder de twee verzorgen is best heftig. Ik wil dus zelf ook wel graag weer eens aangesproken worden met mijn naam in plaats van met mama.

Borstvoeding en kinderopvang

Wat ik wel heel graag wil: de jongste tot 6 maanden exclusief borst voeden. Inmiddels gaat hij nu een maand naar de opvang, dus ik vind dat ik wel ervaringsdeskundig genoeg ben om te kunnen zeggen dat het écht kan. Borstvoeding en kinderopvang zijn te doen, mits de opvang een beetje meewerkt en je zelf ook at slimmigheidjes toepast. Ik zal mijn geheimen eens even delen:

 • Zorg er allereerst voor dat je al tijdens het selectieproces bespreekt dat je je kind nog borstvoeding geeft en dit vol wil houden.
 • Als je voedt op vraag: geef dit ook duidelijk bij het kennismakingsgesprek aan. Uiteraard zou het voor de opvang het allerfijnst zijn als je een exact schema kan overleggen met tijden en hoeveelheden. Maarja. Zo werkt voeden op vraag niet, dus de juf moet redelijk flexibel zijn. Durf dit te vragen.
 • Zorg ervoor dat je voldoende ontdooide melk mee geeft. Lijkt voor de hand liggend, maar toen ik op de eerste wendag terug kwam, hoorde ik Hugo buiten al krijsen en werd ik bij de deur begroet door een paniekerige, roodhoofdige (onbekende) juf: ‘Bent u de moeder van Hugo?’ en op mijn antwoord: ‘O, gelukkig! Dan hoef ik het andere zakje niet te ontdooien.’ Ik had dus braaf genoeg melk mee gegeven, maar (zoals elke kolvende moeder zal erkennen), mijn melk is me zo dierbaar en waardevol, dat ik niet het risico wilde lopen dat melk ontdooid was en weg moest. Geloof me: dat is veeeeeel minder erg dan een keihard krijsend kind. De juf zal dit je ook niet in dank af nemen, dus zorg voor meer dan genoeg ontdooide melk.
 • Breng ook een aantal zakjes bevroren melk mee en leg die in de vriezer. Je kunt nooit weten en een flesje kan makkelijk worden omgestoten. Dan is er tenminste nog genoeg, mocht de nood aan de man komen.
 • Zorg voor duidelijk labels met naam en datum op de flesjes (zakjes hebben die meestal al). Je wil toch liever niet dat jouw spruitje mijn voeding krijgt en omgekeerd…
 • Vraag goed na of de hoeveelheid meegegeven melk voldoende was. Op die manier kun je ook kolf- en voorraad- technisch afstemmen op wat je kindje nodig heeft.
 • Laat je kindje al vrij snel aan de fles wennen. Als hij nog nooit melk uit een flesje heeft gehad, is dat echt even heel wat anders dan lekker bij mama aan de borst. Je kunt al tijdens je verlof je man of vriend bijvoorbeeld elke dag een flesje gekolfde melk laten geven. Leuk voor de vader/zoon/dochter band en voila: kind gewend. Er wordt gezegd dat baby’s hierdoor anders gaan drinken aan de borst, maar bij mij is dit twee keer  heel goed gegaan en wilden ze niet ineens alleen nog maar uit het flesje. Merk je dat je kindje toch een voorkeur voor de fles krijgt? Stop even en begin een week of twee later nog eens. Ik zou het flesje ook echt beperken tot eens per dag.
 • Hou goed in de gaten dat de melk nog goed is. Kijk hier voor een overzicht van de houdbaarheid van je melk.
 • Ingevroren melk moet langzaam ontdooien, zodat de antistoffen niet kapot gaan. Haal de melk dus de avond van te voren uit de vriezer en zet het in de ijskast, zodat de melk rustig op temperatuur kan komen.
 • Ook opwarmen van de melk mag niet te snel. Te snelle temperatuur wisselingen zorgen ervoor dat de goede stoffen uit je melk kapot gaan. Geef dit dus ook aan bij de opvang. Een magnetron kan helemaal niet trouwens. Vraag of ze een flesopwarmer hebben.
 • Opgewarmde melk mag niet nog een keer opgewarmd worden! Je kindje kan het beter wat kouder dan lichaamstemperatuur drinken dan twee keer opgewarmde melk. Als je melk twee keer op warmt, heeft dit wederom effect op de antistoffen in de melk.

Borstvoeding en Kinderopvang Voeden baby Moeder Kinderen

Is het te doen? Ja!

Ik heb as we speak op een paar dagen na de zes maanden gehaald. Ik ben super trots op mezelf en blij met ons kinderdagverblijf dat ze zo met ons mee werken. Dus, is borstvoeding en kinderopvang te doen? Ja!

Vind jij werken/kolven/borstvoeden/kinderopvang goed te doen? Laat het ons hieronder weten! Ik hoor graag andere ervaringen en tips.

Mirjam

Mirjam (36), webredacteur en moeder van Oscar (5), Hugo (3) en Phaedra (0). Houdt van: knuffelen, rommel maken, zingen, fotografie, attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen