Kolven, ik heb er nooit echt een hekel aan gehad, maar om het nou mijn hobby te noemen gaat ook een beetje ver. Al mijn gekolfde melk behandelde ik als puur goud. Een druppel verliezen? Een half opgedronken fles weggooien? Doodzonde.

Dus was het zaak om alle melk goed te bewaren en dat was soms een hele kunst. Je laat het een keer in de koelkast op je werk staan, je bent op stap en hebt geen draagbare koelkast bij de hand. Dat soort dingen.

Als je het onder de knie hebt wordt het steeds gemakkelijker. Maar ja, in het begin… Gelukkig zijn wij er nog 😉 Kunnen we je een beetje op weg helpen en je een hart onder de riem steken!

Hoe bewaar je moedermelk?

  • Klinkt logisch, maar werk hygiënisch. Was bijvoorbeeld je handen voor het kolven en zorg dat het kolfmateriaal en flessen gesteriliseerd en schoon zijn.
  • Koel de moedermelk zo snel mogelijk en als je het wil invriezen moet dit binnen 24 uur.
  • Bewaar flessen moedermelk altijd achter in de koelkast.
  • Schrijf de kolfdatum op je zakjes of flesjes, zo weet je precies hoe oud de inhoud is.
  • Bewaar de melk bij voorkeur in kleine porties van 50 – 120 ml; zodat je niet teveel melk opwarmt in één keer.
  • Vervoer de melk gekoeld, bijvoorbeeld in een koeltas met koelelementen.
  • Als moedermelk op een temperatuur van 0 tot -5°C wordt bewaard, kun je de melk van één dag opsparen en in één fles of zakje bij elkaar voegen en in de koelkast bewaren of invriezen.
  • Als je kind een maand of vier is, kun je kolfmateriaal en flessen schoonhouden in de afwasmachine of in een schoon sopje, afspoelen met heet water en drogen op een gestreken theedoek.

Hoe lang kun je de melk bewaren?

Onderstaande schema van borstvoeding.com is ideaal! Heel handig om even op je telefoon op te slaan bijvoorbeeld 🙂

moedermelk

Wist je dat?

  • Verse moedermelk langer goed blijft dan koemelk. Dit komt doordat er actieve ziektekiembestrijdende elementen in zitten.
  • De kleur van moedermelk varieert van doorzichtig tot blauw, groen, wit, grijs of zelfs roze.
Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen