Mijn kinderen spelen net als eigenlijk alle andere kinderen graag buiten. Gelukkig maar want buitenspelen is niet alleen leuk, het is ook heel gezond. Uit veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat buitenspelen onmisbaar is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze worden er gezonder, slimmer en socialer van. Genoeg reden dus om vaak naar buiten te gaan.

Toch is binnen zitten en spelen soms zo lekker en comfortabel dat ik mezelf moet dwingen om met ze naar buiten te gaan. Zeker als het weer niet mee zit. Gelukkig hebben we wat manieren bedacht die mij en de kinderen stimuleren om naar buiten te gaan. Weer of geen weer.

Een eigen moestuin

Sinds twee jaar hebben wij een eigen volkstuintje en zoals gezegd, weer of geen weer, het tuintje moet worden onderhouden. Nu hebben wij het geluk dat het tuintje bijna tegenover ons huis is, maar in vrijwel iedere woonplaats en in veel (grote) wijken is wel een tuinencomplex te vinden. Informeer hier eens naar, bijvoorbeeld bij de gemeente. Vaak kost het niet veel en heb je een paar vierkante meter tot je beschikking om lekker te tuinieren.

Je kan kiezen voor het planten of zaaien van groente. Zo zijn courgette en aardappels perfect voor beginners. Maar ook bloemen die je later kunt plukken zijn leuk en zeker bij meisjes erg populair.

Een paar keer per week naar het tuintje om water te geven, te schoffelen en de plantjes te zien groeien is leuk en leerzaam. En als je eenmaal kunt oogsten is het natuurlijk helemaal feest!

Overal beestjes

Mijn oudste is helemaal gek van dieren én dus ook van insecten. Hoewel ik zelf nogal een angsthaas ben en al moet gillen bij een pissebed, stimuleer ik hem om lekker buiten opzoek te gaan naar beestjes.

Dit kan in de tuin, maar ook buiten in het park of de speeltuin. Beestjes zijn namelijk overal. (brrrrr, ik krijg er rillingen van 😉 )

buitenspelen naar buiten kinderen kids kleuter peuter moeder blog kindje beestjes

Gewapend met een potje en een vergrootglas gaan mijn twee avonturiers dan op pad en vinden ze de meest aparte insecten. Tegenwoordig maken we er foto’s van en zoeken we later thuis op welk insect het precies was. Leerzaam, want wist jij dat er rode muggenlarven bestonden? Nou goed, ik nu dus wel.

buitenspelen naar buiten kinderen kids kleuter peuter moeder blog kindje beestjesbuitenspelen naar buiten kinderen kids kleuter peuter moeder blog kindje beestjes

Het regent, het regent de pannetjes worden nat

Oke, als het met bakken uit de hemel komt staan wij echt niet altijd te dansen in de regen. Máár soms is het best leuk om in de regen, of vlak na de regen, naar buiten te gaan.

Modder en plassen hebben nu eenmaal een vreemde aantrekkingskracht op kinderen. Dus eens in de zoveel tijd doen we de regenpakken en laarzen aan en gaan we plassen stampen, modder wroeten en heksensoepjes maken met alles wat er maar gevonden kan worden.

Vies? Ja.. Leuk? Dubbel ja 🙂

buitenspelen naar buiten kinderen kids kleuter peuter moeder blog kindje beestjes

Extra tips

  • Ga lopen, fietsen, steppen of skaten door de wijk of in een park.
  • Mooi weer? Neem een kleedje mee, lekker eten en wat speelgoed en hou een mini picknick.
  • Ga naar het bos of het park voor een wandeling.
  • Laat af en toe een hond uit (als je die niet al zelf hebt) van bijvoorbeeld familie, vrienden of buren. Kinderen vinden dat vaak geweldig.
  • Kijk of er in jouw buurt of woonplaats fruitbomen of struiken staan en ga plukken. Zo vind je bij ons in de buurt aalbessen, appels, bramen en hazelnoten.

Wat doen jouw kinderen graag als ze buitenspelen? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen