Luisteren, eigenlijk heb ik er nooit problemen mee gehad en heb ik mezelf altijd wel gezien als een redelijk goede luisteraar. Als ik ouders zag die hun kinderen negeerde als ze iets wilde vertellen, of die zeiden ‘nu even niet..’ dacht ik dan ook altijd dat ik dat zelf nooit zou doen.

Nou, dat was dus iets te idealistisch.. Want als je aan het koken bent, of broodtrommels aan het maken bent terwijl je ondertussen je tanden poetst en je make-up op doet is het niet altijd even gemakkelijk om je ook nog te concentreren op de zinnen van je peuter of kleuter. Dus soms betrap ik mezelf er op dat ook ik zeg: ‘even niet’.

luisteren kind kleuter peuter luister tips oefening idee blog zoetkindje mama moeder natuurlijk ouderschap

Écht luisteren naar je kind

Maar dat niet alleen, in een druk gezinsleven is mijn vermogen om goed te luisteren ook afgenomen. Soms merk ik dat mijn gedachten afdwalen of dat ik onderbreek of afkap als ze iets vertellen. Niet echt een goede ontwikkeling als je het mij vraagt.

Communicatie is namelijk de basis van iedere relatie. Daaronder valt niet alleen verbale communicatie maar ook lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen. Je moet dus leren luisteren met meer dan alleen je oren. Het is niet voor niks dat het Chinese karakter voor ‘luisteren’ de beeldschrifttekens van het oor maar ook het hart, de ogen en aandacht bevat.

luisteren kind kleuter peuter luister tips oefening idee blog zoetkindje mama moeder natuurlijk ouderschap

Écht leren luisteren dus. In het boek ‘Opvoeden vanuit het hart‘ van Margriet Schmitz-Darwinkel en Eva Hoffman staan twee mooie oefeningen:

  1. Als je kind iets aan je wil vertellen haal je diep adem en bijt je eventueel zachtjes op je tong om te voorkomen dat je zelf iets zegt. Haal nog een paar keer diep adem voordat jij zelf je mond opendoet.
  2. Als je kind iets aan je wil vertellen adem je rustig in en uit terwijl je hem of haar aanmoedigt om verder te praten door je kind aan te kijken en geluiden te maken als: hmmm, aha, o, ja en je luistert… luistert… luistert…

Twee makkelijke en bruikbare oefeningen als je (weer) wat beter wilt leren luisteren. Niet alleen bruikbaar bij kinderen trouwens ;-).

Natuurlijk heb je niet altijd tijd om zo aandachtig te luisteren, en komt het vast nog wel eens voor dat je met je gedachten afdwaalt of dat je te druk met iets bent om aandacht te geven. Dat is nu eenmaal een gevolg van het moederschap. Maar af en toe bewust luisteren kan wel positieve invloed hebben op de communicatie met je kind. Het proberen waard dus 🙂

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen