We worden allemaal geboren met het vermogen tot creativiteit. Maar hoe kunnen we dit talent bij onze kinderen stimuleren? En waarom is dat belangrijk?

Creativiteit is het vermogen nieuwe verbanden te zien of te maken. Creatieve of fantasierijke mensen zijn in staat flexibel te denken en nieuwe wegen te vinden buiten de bestaande routes. Hierdoor kunnen ze zich beter staande houden in een veranderende wereld. Einstein zei het zo: Logica brengt je van A naar B, fantasie brengt je overal.

creatief crea creativiteit stimuleren kind kleuter peuter mama moeder blog tips zoetkindje

Hoe help je bij de ontwikkeling van creativiteit?

* Geef je kind de ruimte, dan ontstaan fantasie en creativiteit vaak vanzelf. Speelgoed of andere objecten in huis kunnen heel anders worden gebruikt, dan waarvoor ze bedoeld zijn. Een deken kan een eiland worden in de kamer, je kunt er spookje mee spelen, een hut mee maken, je ouders kunnen je erin jonassen en ga zo maar door. Als je niet te structurerend bent bij het spel, zal je kind je verrassen

* Toon interesse voor creatieve uitingen van het kind, maar oordeel niet. Zeg niet: dat heb je goed gedaan, maar kijk naar de gemaakte tekening. Wat staat erop? Stel vragen: van wie is dat huis? Waar gaat dat beest naar toe? Fantaseer mee in de ideeën van je kind, wees nieuwsgierig of speel mee in het bedachte rollenspel.

* Doe samen gek en heb plezier. Zet muziek op en beweeg en dans. Zo liepen wij eens onder regie van onze tweejarige met pannen op ons hoofd rond de tafel op muziek van kinderen voor kinderen.

* Ga met je kind aan tafel zitten en leg lijm, papier, wc-rollen, kleine doosjes en allerlei (op het eerste oog) waardeloos materiaal neer. Laat je eigen creativiteit de vrije loop, je kindje zal dat dan ook doen en er ontstaan de meest verrassende kunstwerken,

* Laat je kind af en toe lanterfanten. Einstein bedacht zijn briljante relativiteitstheorie door uit het raam te staren. Niet elk vrij moment hoeft te worden ingevuld. Zet ze dus niet direct achter een beeldscherm maar laat je kind zich zo nu en dan vervelen. Dat is écht niet erg 😉 .

creatief crea creativiteit stimuleren kind kleuter peuter mama moeder blog tips zoetkindje

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen