De Rapley methode helpt je kind spelenderwijs eten ontdekken als het daar zelf aan toe is. Rommel? Ja, veel. Leuk? Heel erg!

Iedereen wil graag dat zijn kindje later lekker veel groenten en fruit gaat eten. Dat je kind lief: “Mmmm, lekker..!” roept als jij net een veganistische lasagne met spinazie en paddenstoelen op tafel zet. Helaas is de realiteit vaak ietsje anders. En omdat een goed begin het halve werk is, verdiepte ik me er al vrij vroeg in hoe ik ervoor kon gaan zorgen dat mijn spruitje ook echt spruitjes zou gaan eten (dat doet hij trouwens echt, geen grapje). Ik kwam uit bij de Rapley methode. Het werkte zo goed bij mijn oudste, dat ik er nu bij mijn jongste ook mee begin.

Hoe begin je?

Allereerst kun je het boek Baby-led Weaning van Gill Rapley en Tracey Murkett bestellen bij Bol.com. Het boek is alleen in het Engels te krijgen, maar het is makkelijk en leuk geschreven met veel verhalen van ouders, dus wel een aanrader. Je begint pas rond de zes maanden met eten aanbieden, want volgens de Rapley methode is je kindje pas toe aan eten als hij of zij rechtop kan zitten en met z’n handje iets kan vastgrijpen en het naar de mond kan brengen. Volgens Rapley is het spijsverteringsstelsel eerder nog niet geschikt voor ander voedsel dan borst- of flesvoeding

Wat houdt de Rapley methode in?

Als je denkt dat je baby toe is aan eten, begin je eten aan te bieden dat je zelf ook eet. Je biedt het eten aan in stukjes die makkelijk vast te pakken zijn. Eigenlijk mag je alles aanbieden, behalve zout en/of vet eten en honing. Je baby zal lekker met het eten gaan spelen. Zorg ervoor dat je baby niet moe is en ook niet hongerig. Hij hoeft zich nog niet echt te vullen, maar moet ontdekken wat eten is. Ik hou het in het begin vooral bij groenten, fruit en af en toe een broodkorstje. In het boek zitten tips voor maaltijden, maar ik gebruik ook dit handige schema.

Hoe doe je het?

Zorg ervoor dat je kindje al een aantal weken voordat je het eten gaat aanbieden met jullie aan tafel erbij zit. Ik ben groot fan van de Stokke Triptrap in combinatie met de Newbornset. Hierdoor zitten mijn oudste en jongste al bijna vanaf drie weken oud gezellig bij ons aan tafel. Zo voelen baby’s en kinderen zich onderdeel van de gebeurtenis ‘Eten’ en willen ze natuurlijk vanzelf graag meedoen. In eerste instantie speelt je baby alleen met het eten en belandt alles op de grond, kleding en in de kinderstoel. Niet erg! Je baby is gewoon aan het oefenen en heeft ook nog eens een natuurlijk kokhals reflex, waardoor hij of zij alle kleine stukjes sowieso weer uitspuugt. Maak je niet druk, je kindje krijgt het doorslikken van voedsel vanzelf onder de knie. Zorg ondertussen ervoor dat je hem of haar af en toe bij het gesprek aan tafel betrekt en biedt een nieuw stukje groente aan als hij lege handjes heeft. Mijn jongetjes zijn ook erg geïnteresseerd in bestek, dus soms geef ik ze ook een lepel tussendoor, als ze daar meer zin in lijken te hebben. Moedig je kind af en toe een beetje aan als je wilt. Probeer verder niet teveel aandacht aan het eten te schenken, op deze manier voelt je baby zich vrij om lekker te ontdekken.

Zijn er minpunten?

Het eten kan soms best lang duren. Je baby is aan het spelen, dus is niet binnen 10 minuten klaar. Sowieso gezellig om samen de dag door te nemen en je kunt na je toetje ook nog een kopje thee of koffie drinken, terwijl je kleine lekker door speelt. Van dag tot dag kan je dus zeggen dat de methode lang duurt. Daar staat tegenover dat je niets naar binnen hoeft te lepelen, eten geen strijd wordt en je kindje door te spelen met eten veel verschillende groenten proeft. Hierdoor at mijn oudste voordat hij één was echt bijna alles, of probeerde het. Natuurlijk heeft hij soms geen zin, we proberen hier niet teveel aandacht aan te schenken en zorgen dat hij het (gezonde) toetje wel eet.

 

Aanrader?

Ja! Ik vind het echt een hele fijne, natuurlijke en gezellige manier van eten en zou het iedereen van harte aanraden.

Wat zijn jouw ervaringen met de Rapley methode? Heb jij nog tips die je met andere moeders wil delen? Graag! Laat hieronder een reactie achter!

Mirjam

Mirjam (36), webredacteur en moeder van Oscar (5), Hugo (3) en Phaedra (0). Houdt van: knuffelen, rommel maken, zingen, fotografie, attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen