Je bent net bevallen, je wereld staat op z’n kop en o ja! Je probeert je pasgeboren baby direct aan de borst te leggen. Wat onhandig en onzeker is het wel, met zo’n klein hummeltje.. Het is dan ook logisch als misschien de vraag bij je op komt: ‘Wáárom doe ik dit eigenlijk?’

Het eerste contact

Na de bevalling zijn er een aantal dingen die het opgang komen van de borstvoeding stimuleren. Huid op huid contact is er daar bijvoorbeeld eentje van. Maar ook het direct aanleggen is een belangrijk onderdeel.

Natuurlijk is het afhankelijk van de omstandigheden van de bevalling of je ook daadwerkelijk in staat bent om direct borstvoeding kunt geven. Als de bevalling zonder complicaties is verlopen, kan je in principe het beste binnen een half uur tot een uur na de bevalling de baby aanleggen. De baby is in deze periode doorgaans wakker en alert en bereid om de eerste pogingen tot drinken te doen. Waren er wel complicaties bij de bevalling? Dan is het belangrijk dat de baby wordt aangelegd zodra de omstandigheden dat toelaten.

aanleggen geboorte bevalling direct baby borstvoeding voeden zoetkindje

Positieve invloed van direct aanleggen

Er zijn een aantal redenen waarom direct (en vaak) voeden na de geboorte een positieve invloed heeft op moeder en baby:

  • Een succesvolle eerste voeding geeft zelfvertrouwen en legt  voor de moeder een goede basis voor vertrouwen in haar eigen kunnen.
  • De zuigreflex van de baby is het sterkst gedurende het eerste (half) uur na de geboorte. Op een later tijdstip voor het eerst aanleggen, kan tot gevolg hebben dat de baby moeite heeft met het aanleren van de drinken aan de borst.
  • Door het drinken aan de borst komt oxytocine vrij (toeschietreflex). Dit hormoon stimuleert het samentrekken van de baarmoeder, bevordert de uitdrijving van de placenta en beperkt het bloedverlies.
  • De baby ontvangt direct de immuunstoffen van de moeder via het colostrum (de eerste moeder melk).
  • De werking van het spijsverteringskanaal van de baby wordt gestimuleerd waardoor de uitscheiding van meconium (de eerste ontlasting) wordt bevorderd.
  • Het verkleint de kans op geelzucht bij de baby.
  • Stuwing kan worden voorkomen door het vroeg en vaak aanleggen.
  • De melkproductie komt eerder op gang en de hoeveelheid melk per voeding is groter, waardoor het gewichtsverlies van de baby na de geboorte beperkt wordt en de borstvoeding ook later makkelijker in stand kan worden gehouden.
  • Direct na de geboorte verkeren moeder en kind in een toestand die optimaal is voor het eerste contact. Een ongestoord eerste contact kan een goede basis leggen voor de hechting en de latere moeder-kind relatie.

aanleggen geboorte bevalling direct baby borstvoeding voeden zoetkindje

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen