Je bent zwanger of net moeder geworden en je besluit dat je graag jouw (aanstaande) baby wil gaan dragen. Hartstikke leuk natuurlijk want dragen is niet alleen fijn en praktisch, het heeft nog meer voordelen voor jou en je kindje.

Maar als je dan besluit om eens op internet rond te kijken wat er zoal te koop is raak je het spoor al snel bijster en zie je door de draagdoekbomen het bos niet meer..

Herkenbaar?

Toen ik me ging oriënteren op een draagdoek wist ik als snel niet meer wat nu eigenlijk het beste bij mij paste. Een draagdoek of toch een draagzak? Rekbare stof, geweven stof en dan nog talloze merken waar je uit kunt kiezen.. Het werd een waar wetenschappelijk onderzoek met tabellen en plussen en minnen voordat ik mijn besluit had genomen.

Om jou nu dat onderzoek te besparen helpen we je graag een eindje op weg!

De draagdoek

Het woord zegt het al.. Dit is een lange flexibele doek die op verschillende manieren om kunt knopen en is direct na de geboorte te gebruiken.

Het knopen van de draagdoek vergt wel enige oefening, maar zodra je dit onder de knie hebt is het heerlijk om je kindje in een draagdoek te dragen.

Onder de draagdoeken is ook weer onderscheid te maken tussen een rekbare of een geweven draagdoek. Ook dit spreekt redelijk voor zich, de rekbare doek rekt mee als je er aan trekt en de geweven draagdoek niet. De rekbare doek is vooral erg fijn voor pasgeboren baby’s. De stof is zacht en je hoeft de doek niet opnieuw te knopen als je bijvoorbeeld moet verschonen. De rekbare doek is minder geschikt voor oudere kindjes vanwege de stevigheid en je kunt de doek alleen gebruiken om mee te ‘buikdragen’.

Wil je ook je peuter kunnen dragen? Dan is een geweven doek beter geschikt. Deze is stevig genoeg en je kan er naast buikdragen ook mee rug- en heupdragen. Het knopen vergt alleen wel iets meer geduld en oefening dan bij een rekbare doek.

Draagdoek draagzak ring sling mei tai dragen drager baby moeder zoetkindje
De rekbare draagdoek van Je Porte Mon Bébé (JPMBB)

De draagzak

Een draagzak is iets anders dan een draagdoek. Een draagzak is namelijk al voorgevormd en hoeft dus niet geknoopt te worden. Dit is dan ook direct een van de grootste voordelen. Hij is snel en gemakkelijk om te doen (helemaal papa-proof dus) en ideaal als je net begint met dragen.

Let erop dat je kiest voor een ergonomische draagzak. Een niet-ergonomische draagzak kan namelijk een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de wervelkolom en de gewrichten van de baby.

Er zijn draagzakken verkrijgbaar waarmee je direct na de geboorte al kunt dragen, dit is echter lang niet altijd het geval. Veel draagzakken zijn namelijk te ruim en te groot voor kleine baby’s.

Draagdoek draagzak ring sling mei tai dragen drager baby moeder zoetkindje
De draagzak van Beco

De ringsling

Een ringsling is een korte doek (een sling), die je vastmaakt en aanspant, door hem door twee ringen te halen. Je draagt hem over één schouder en hij is daarom niet geschikt voor lange afstanden. Wel is hij bruikbaar direct na de geboorte, is hij razendsnel om te doen en is hij klein en daardoor makkelijk mee te nemen. Het is echt een ideale drager voor korte stukjes of bijvoorbeeld als je dreumes net loopt en je hem af en toe in en uit de drager wil tillen!

Draagdoek draagzak ring sling mei tai dragen drager baby moeder zoetkindje
De ringsling van Hoppediz

De Mei Tai

De Mei Tai is eigenlijk een combinatie tussen een draagdoek en een draagzak. Het is een stoffen ‘lijfje’ met een heupband en met schouderbanden die je knoopt. Zo heb je het gemak van een draagzak en het comfort en de nabijheid van een draagdoek. De meeste Mei Tai’s zijn geschikt vanaf de geboorte, maar dit geldt niet voor allemaal. Ook als je kindje ouder is kun je de Mei Tai blijven gebruiken. Een nadeel van de Mei Tai kan zijn dat de banden te lang zijn.

Draagdoek draagzak ring sling mei tai dragen drager baby moeder zoetkindje
De Mei Tai van ByKay

Nog meer keuzes

Grofweg zijn dit de 4 types die we in dragers kunnen onderscheiden. Binnen die vier types heb je dan nog heel veel verschillende merken. Allemaal met hun eigen voor en nadelen. Wil je graag eens een paar van die dragers uitproberen? Dan kun je er bijvoorbeeld eentje huren! Dit kan onder andere bij de doekenbieb van Babybij. Een ideale manier om te ontdekken welke drager bij jou past!

Welke drager is jouw favoriet? Wij zijn benieuwd!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen