De meeste moeders willen het liefst op een natuurlijke manier bevallen. Helaas kan dat soms om medische redenen niet. Wanneer dit van te voren bekend is kan de aanstaande moeder (en vader) in veel ziekenhuizen tegenwoordig kiezen voor een Gentle Sectio. Een Gentle Sectio, ook wel natuurlijke keizersnede genoemd, bootst als het ware een natuurlijke bevalling na. Dit heeft veel voordelen voor zowel moeder als baby.

Hoe werkt het?

Bij een Gentle Sectio wordt de baby langzaam geboren net zoals bij een natuurlijke bevalling. Dit wordt ook wel ‘Walking the baby out’ genoemd. Zodra het hoofdje uit de buik is worden de doeken verlaagd of wordt er een doorzichtige doek over de buik gelegd. Zo kunnen de vader en de moeder met de geboorte meekijken. Vervolgens wordt door het samentrekken van de baarmoeder de baby vanzelf naar buiten gedrukt en haalt het op natuurlijke wijze voor het eerst adem.  Direct nadat de baby geboren is wordt het kindje bij moeder huid op huid gelegd op de borst en toegedekt met een warme deken. Nadat de baby bij de moeder heeft gelegen en de navelstreng is uitgeklopt en kan deze worden doorgeknipt. Vaak wordt de baby daarna kort gecontroleerd en weer snel teruggelegd bij de moeder, waar het zolang mogelijk blijft.

Er zijn nog een aantal punten waar aandacht aan wordt besteed om de bevalling zo natuurlijk en prettig mogelijk te maken:

  • vooraf wordt duidelijk met de ouders besproken wat er gaat gebeuren.
  • de vader mag er vanaf het begin tot eind bij zijn.
  • er wordt gezorgd voor een aangename temperatuur op de OK 22 i.p.v. 18 graden.
  • er wordt gekozen voor een ruggenprik i.p.v. algehele narcose, zodat de moeder de geboorte bewust mee kan maken.
  • de ecg plaatjes komen op de schouders i.p.v op de borst zo is huid op huid contact direct mogelijk.
  • het licht wordt gedempt op het moment dat het hoofdje van de baby uit de buik komt.
  • er is zo min mogelijk omgevingsgeluid, eventueel alleen muziek uitgekozen door de ouders op de achtergrond. Dit alles om de baby in een rustige sfeer geboren te laten worden.

De voordelen van een Gentle Sectio

Bij een normale keizersnede wordt de baby vaak direct meegenomen en krijgt de moeder haar kindje vaak pas weer na ongeveer een uur te zien. Meestal is het kindje dan al aangekleed. Bij een Gentle Sectio profiteren moeder en kind van het huid op huid contact. Zo openen de longetjes zich door het rustige tempo optimaal en is er een betere start met de borstvoeding. Ook de temperatuur en hartslag van de baby stabiliseren door het huid op huid contact. Het feit dat de moeder het kindje geboren ziet worden in combinate met huid op huid contact zorgt ook voor een betere hechting en binding.

(Lees hier meer over de effecten van huid op huid contact)

Gelukkig zijn er al veel ziekenhuizen die een Gentle Sectio aanbieden. Weten welke ziekenhuizen dat zijn? Bekijk het hier!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen