Het begint met ‘slaapt ze al door?’ en het gaat door tot ‘is hij al afgestudeerd?’. Het hele (kinder)leven lang willen moeders graag vergelijken. De mijne kan dit, kan de jouwe dat al? Die gesprekken zullen je niet vreemd zijn. Los leren lopen is ook zo’n mijlpaal waar moeders niet over uitgepraat raken. En geloof me, we maken ons er allemaal schuldig aan want eigenlijk zijn we natuurlijk gewoon beretrots.

Maar desalniettemin is het vervelend als het vergelijken met anderen je onzeker maakt. Misschien rolt, kruipt of loopt jouw kind iets later dan een ander. Is dat dan direct een reden om ongerust te worden? Natuurlijk niet! Ieder kind ontwikkeld zich in zijn eigen tempo. De één kruipt, de ander schuift op zijn billen en de derde die loopt liever. Niks om je zorgen over te maken dus.

Geruststellende cijfers

Even wat feiten op een rij.  Veel mensen denken dat alle kinderen met 1 jaar horen te lopen. Dit is echter iets dat direct naar het land der fabelen kan worden verwezen. Volgens onderzoek van Ouders Online worden de eerste stapjes gemiddeld pas gezet met 13 maanden en echt los lopen volgt gemiddeld een maand later. Er is echter een grote spreiding te zien tussen de 10 en 18 maanden.

Dit gemiddelde kun je gauw weer loslaten want veel eerder of veel later leren lopen is ook heel normaal. Er zijn zelfs kinderen die met 6 maanden al lopen en er zijn een heleboel kinderen die pas na 18 maanden leren lopen.

Los lopen stimuleren

Uiteindelijk zal je kind vanzelf gaan lopen. Wil je hem of haar hierbij helpen en stimuleren? Zorg dan voor een aantrekkelijke wandelomgeving. Je kan bijvoorbeeld:

  • Zorgen dat ze makkelijk over kunnen pakken tussen stevig meubilair. (van de bank naar de salontafel bijvoorbeeld)
  • Hem of haar wat minder vaak in de box zetten, dat maakt de omgeving veel uitdagender en interessanter.

Moedergevoel

Maak je dus vooral geen zorgen en heb geduld als je kind wat later is met leren lopen. Geniet ervan dat ze nog zo klein zijn en dat je niet de hele tijd achter ze aan hoeft te rennen ;-). Ben je toch ongerust – niet omdat anderen het zeggen maar vanuit je eigen intuïtie en gevoel – informeer dan gewoon eens bij het consultatiebureau of de huisarts.

Bron van het onderzoek

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen