Je hebt vast wel eens gehoord dat het belangrijk is om na de geboorte veel huid op huid contact met de baby te hebben. Zo wordt er geadviseerd om (indien mogelijk) je kindje meteen na de geboorte minstens een uur lang bij de moeder op de buik te laten liggen. Gewoon huid op huid dus, maar waarom is dat nou zo belangrijk?

Natuurlijk gedrag

Er zijn heel veel onderzoeken die hebben aangetoond wat het effect is van huid op huid contact. Niet alleen vlak na de geboorte maar ook daarna. Het is voor de baby natuurlijk om na de geboorte huid op huid contact te hebben met de moeder. Uit onderzoek blijkt dat dit ook helpt om een stabiele en normale temperatuur te krijgen. Zelfs beter dan de couveuse!

Verder zorgt het huid op huid contact voor een stabiele en rustige hartslag en bloeddruk en goede bloedsuikers. Als de baby alleen is zijn deze waarden allemaal minder goed.

Ook zorgt huid-op-huidcontact meteen na de geboorte ervoor dat de baby gekoloniseerd wordt door dezelfde bacteriën als die van de moeder. Dit is net als borstvoeding belangrijk bij de preventie van allergieën.

Zeker voor te vroeg geboren baby’s is huid op huid contact belangrijk. Zo is gebleken dat bij baby’s die aan de zuurstof moeten en huid-op-huidcontact ontvangen; de behoefte aan extra zuurstof afneemt en hun stabiliteit toeneemt.

huid op huid contact baby moeder geboorte borstvoedingBorstvoeding, een goede start met huid op huid contact

Voor een goede start van de borstvoeding is huid op huid contact ook heel belangrijk. Door middel van huid op huid contact wisselen moeder en kind sensorische informatie uit, waardoor de baby gestimuleerd wordt in zijn natuurlijk babygedrag. Zo gaat hij zelf opzoek naar de tepel. De kans is groot dat de baby met wat hulp van de moeder de borst zelf kan vinden en ook zelf kan aanhappen. Dit vergroot de kans op een goede en lange borstvoedingsperiode. Goed aanhappen is namelijk belangrijk om tepelklachten te voorkomen. Bovendien leert de baby de geur van de melk herkennen wat de melkinname bevordert.

Positieve effecten

Huid-op-huidcontact meteen na de geboorte, minstens een uur lang (en daarna zo vaak mogelijk, dag en nacht, gedurende de eerste paar weken) heeft dus veel positieve effecten. Zoals:

 • Grote kans op zelf de borst nemen.
 • Grote kans op goed happen.
 • Meer tevredenheid bij de moeder over de borstvoeding.
 • Minder stress bij de moeder.
 • Minder geboortestress bij de baby (minder huilen)
 • Meer verlangen van de moeder om haar kindje vast te houden.
 • Een stabiele en normale huidtemperatuur, beter dan in een couveuse.
 • Een stabiele en normale hartslag en bloeddruk.
 • Prima bloedsuikers.
 • Een mogelijk lange exclusieve borstvoedingsperiode.
 • Goede vaardigheid om zelf de behoefte aan de borst aan te geven.

Kreeg jij je kindje na de geboorte op de buik? En hadden jullie in de eerste weken veel huid op huid contact?

Bron: Borstvoeding.com

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen