Een zwemdiploma is onmisbaar is het waterrijke Nederland, sloten, vijvers, meren, rivieren en grachten zijn voor veel mensen op loopafstand van hun huis te vinden. Logisch dus dat je ervoor wil zorgen dat je kind zichzelf kan redden, mocht hij of zij onverhoopt te water raken. Zwemles dus, maar wat is hiervoor nu de beste leeftijd?

Eerder niet altijd beter

Hoe eerder hoe beter denken sommige ouders en dat is een hele begrijpelijke gedachte. Toch blijkt dat eerder starten met zwemles niet altijd zin heeft. Kinderen moeten namelijk ook geestelijk, motorisch en fysiek in staat zijn om het zwemmen aan te leren. De ideale leeftijd om het zwemmen aan te leren is volgens deskundigen zelfs 7 jaar! Dan is de motoriek voldoende ontwikkeld en zijn kinderen sterk genoeg. Ze kunnen ook beter instructies uitvoeren. Daardoor halen ze hun diploma’s sneller.

Toch adviseren deskundigen 7 jaar niet als ideale startleeftijd. De reden hiervoor is ook zoals eerder genoemd het waterrijke Nederland. Zij stellen dat het fijn is als kinderen zich eerder al kunnen redden in het water.

Zo adviseren Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) om kinderen te laten starten tussen de 4 en 5 jaar oud. De KNZB ziet dat kinderen in deze leeftijdsfase beschikken over de grove motorische vaardigheden die nodig zijn voor het beheersen van de eerste zwemtechnieken.

Wel neigen zowel het NPZ als de KNZB meer richting een leeftijd van 5 dan van 4. Zo benoemen ze dat een kind van 4 nog moeite kan hebben met de eisen van het A-diploma. De techniek van rugslag, borstcrawl en schoolslag is bijvoorbeeld erg lastig. Niet alle kleuters zijn daar al aan toe. Daar komt bij dat een kind van 4 ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Teveel nieuwe indrukken zoals starten op school of een grote prestatiedruk tijdens het zwemmen kan het plezier van kinderen tijden de zwemles negatief beïnvloeden. Wacht bijvoorbeeld een (half) jaar tot het kind beter gewend is op school en het zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

Baby- en peuterzwemmen

Voor starten met zwemles is 5 dus uiteindelijk de adviesleeftijd. Wil je als ouder toch dat je kind alvast gewend raakt aan het water dan zou je kunnen kiezen voor een soort voortraject. Zo kun je met een baby al starten met babyzwemmen en dit kan bij veel zwembaden doorgaan in peuterzwemmen. Peuterzwemmen is erop gericht om kinderen te laten wennen aan het water. Tijdens deze lessen spelen ze in een groep. Zo raken ze vertrouwd met water en leren ze drijven.

Blijven oefenen

Verder drukken deskundigen ouders op het hart om vooral te blijven oefenen. Ga dus ook na het afzwemmen minstens één keer per maand met je kind naar het zwembad. Want zwemmen is iets anders dan fietsen. Je moet de slagen bijhouden en conditie opbouwen. Zeker bij jonge kinderen die een tijd niet in het water zijn geweest is het geleerde snel verdwenen.

5 jaar zou de ideale leeftijd zijn om te starten met zwemles. Hoe oud was jouw kind toen begon met zwemles? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

 

 

 

 

 

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen