Oorpijn en oorontsteking is een veelvoorkomend verschijnsel bij kinderen onder de zes jaar. Zo ook bij die van mij. Al een aantal keren heb ik bij de huisarts gezeten met kindjes die een flinke oorontsteking bleken te hebben.

Met een oorontsteking kunnen kindjes veel pijn en koorts hebben. Dat betekent slapeloze nachten en bovendien geeft het je als ouder een machteloos gevoel. Vaak wordt er door de huisarts antibiotica voorgeschreven. In ernstige gevallen is dit onvermijdelijk. Maar omdat ik geen voorstander ben van teveel kuurtjes, ben ik gaan proberen om de oorontstekingen en oorpijn in een vroeg stadium tegen te gaan op een natuurlijke manier. Met succes, want sinds ik dit doe hebben ze veel minder snel last van oorpijn en oorontsteking.

Verkoudheid en oorpijn

In heel veel gevallen gaat verkoudheid vooraf aan oorpijn. Let dus goed op als je kindje verkouden is. Bij baby’s en kleine kinderen die nog niet goed praten is het belangrijk dat je op het gedrag let. Grijpen ze naar hun oortjes, worden ze hangerig of warm? Dan is het tijd om in te grijpen. Iets oudere kinderen kunnen vaak zelf aangeven dat ze last hebben van oorpijn.

Is jouw kindje gevoelig voor oorontstekingen? Neem dan altijd direct maatregelen wanneer er verkoudheid optreed.

Neusspray

Neusspray is iets dat ook door de huisarts vaak wordt aangeraden. Je kan hierbij kiezen voor zoutoplossing, maar bijvoorbeeld ook voor de Cinuforce neusspray (baby en kind) van A. Vogel of de Nisykind neusspray van VSM. Deze neussprays zijn natuurlijk en werken extra verzachtend en verzorgend.

De neusspray zal de neusholte vrij maken waardoor er minder snel oorpijn ontstaat.

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Verder zijn er een heleboel goede huis- tuin- en keukenmiddeltjes die je kan toepassen.

Zo is ui een zeer oud maar bewezen huismiddeltje bij oorpijn. Ui werkt ontstekingsremmend op een zeer zachte wijze. Een ui klein snijden en even in de pan glazig laten worden zodat de etherische olie vrijkomt. Dan in een katoenen zakje of een gaaskompres doen en het zakje op het oor leggen. Dit kan koud of warm.

Tegen verkoudheid kun je ook een rauwe ui in stukjes snijden en bijvoorbeeld naast het bedje zetten.

Ook peterselie werkt pijnstillend bij oorpijn. Het is desinfecterend en reinigend. Zo kun je een aantal takjes peterselie klein maken en een gaaskompres doen. Stamp dan nog even goed aan en leg het kompres op het oor.

Daarnaast is fenegriek een keukenkruid wat een ontstekingsremmende werking heeft. Van Fenegriek kan je een thee maken die helpt bij verkoudheid en oorpijn.

Olie

Een druppeltje olie in het oor of een watje met wat olie in het oor helpt ook tegen oorpijn. Kies hiervoor amandelolie of St. Jans olie. Je kan er ook voor kiezen om het oor schoon te maken met een wattenstaafje gedoopt in olie.

Let op: loopt het oor, en is het open? Stop er dan nooit iets in i.v.m. infectiegevaar!

Homeopathie

Een goed homeopathisch middeltje tegen oorpijn is Chamodent van VSM. Dit wordt vaak gegeven aan kinderen bij het doorkomen van tandjes maar helpt ook tegen oorpijn en beginnende oorontsteking. Je kan al beginnen met het geven van Chamodent zodra je kindje verkouden wordt of de eerste tekenen geeft van oorpijn.

Verder kun je de weerstand verhogen met bijvoorbeeld echinacea. A. Vogel heeft Echinaforce junior kauwtabletten. Dit verhoogt de algemene weerstand van kinderen en helpt ze sneller herstellen.

Ben je ongerust en maak je je zorgen? Heeft je kind veel pijn, langdurig hoge koorts, of houdt de pijn enkele dagen aan? Raadpleeg dan altijd een arts.

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen