Help, geen klei in huis!

Op zondagavond laat wordt ik gebeld door mijn schoonzusje: ze moet onverwachts extra werken en heeft geen oppas voor mijn lieve nichtje van drie, kun jij misschien een paar uurtjes…? Natuurlijk!

Maandagochtend om acht uur staat ze slaperig voor mijn deur. Mama gaat weg, “tot vanmiddag!” de deur slaat dicht. Ik smeer wat ontbijt boterhammetjes en maak een troost danoontje voor mijn nichtje open. En dan vraag ik me af: hoe ga ik ze eigenlijk bezig houden..?! Mijn zoontjes zijn drie maanden en anderhalf en Nichtje is twee en een half… Niet echt allemaal op dezelfde golflengte dus. De filmpjes en ipad bewaar ik voor Noodsituaties, dus… wat zullen we eens gaan doen…

Ik vraag Nichtje waar ze zin in heeft. “kleien”, zegt ze gedecideerd. Klei?! De winkels zijn nog dicht en we hebben niets in huis. Ik zie een lipje trillen en plotseling heb ik het: speeldeeg! Een gouwe ouwe en ik voel me een soort Super Mama. Makkelijk te maken en veel plezier voor iedereen, behalve de baby, maar die mag lekker op schoot bij mij. Ik google even snel de ingrediënten en hoe te maken: hartstikke makkelijk en helemaal veilig voor de kleintjes. Even later zitten Nichtje en Neefje lekker samen te prakken, kneden en vormpjes uit te drukken.  En ja er wordt ook even geproefd, maar dat kan lekker geen kwaad, want alles is eetbaar. De mooiste creaties gaan de oven in om voor eeeeeeeeeeuuuuuwig bewaard te worden. Of tot papa ze weggooit. De kinderen waren zeker anderhalf uur zoet en daarna nog even met bakken. Je kunt de creaties ook schilderen met de kinderen, maar in ons geval kwam mama toen alweer terug. En dat is toch het allerleukst.

klei

Wat heb je nodig?

3 kopjes bloem

1 kopje zout

1 kopje water

1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie

Tip: Hou je van kleur? Voeg natuurlijke kleurstoffen zoals bietensap of cacaopoeder toe.

Meng eerst de bloem met het zout, roer dan de olie en het water erdoor. Kneed tot een samenhangend deeg. Als het deeg niet genoeg plakt, voeg je wat water toe.

Het deeg is in een afgesloten bakje nog een week te bewaren voor nóg meer knutsel plezier.

Wil je de mooiste kunstwerken bewaren voor de eeuwigheid? Bak ze dan ongeveer een uur op 100 graden.

Mirjam

Mirjam (36), webredacteur en moeder van Oscar (5), Hugo (3) en Phaedra (0). Houdt van: knuffelen, rommel maken, zingen, fotografie, attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen