Kolven, mijn hobby is het nooit geweest en die van jou waarschijnlijk ook niet. Maar omdat ik altijd parttime heb gewerkt én lang borstvoeding heb gegeven heb ik behoorlijk wat tijd kolvend doorgebracht. Soms had ik er geen zin in maar echt vervelend was het ook niet. Wanneer je het eenmaal onder de knie hebt is het eigenlijk een fluitje van een cent. Begin jij net met kolven of vind je het toch lastig? Probeer dan onderstaande tips!

Het kiezen van de juiste kolf

Het begint allemaal met het kiezen van een borstkolf. Denk hier goed over na. borstkolven zijn niet goedkoop en het is zonde als je er uiteindelijk niet tevreden over bent. Ten eerste moet je bedenken hoe vaak je zult gaan kolven. Is het alleen incidenteel? Dan kun je misschien af met een handkolf. Kolf je een paar keer per maand of 1 a 2 keer per week? Dan is een enkele elektrische borstkolf waarschijnlijk iets voor jou. Kolf je vaker van 2 keer per week? Dan is een dubbele elektrische borstkolf de investering waarschijnlijk wel waard.

Vervolgens kun je vergelijken tussen verschillende merken en functies van de kolf. Het is bijvoorbeeld handig als een kolf in verschillende ritmes kan kolven om het natuurlijke zuigproces na te bootsen. Ook het vacuümniveau moet in te stellen zijn zodat je de kracht van het zuigen kunt instellen.

Verder kun je erop letten dat de kolf zowel op batterijen als op netstroom werkt. Dit is handig als je een keer moet kolven in een ruimte zonder stopcontact. En ook het kiezen van het juiste borstschild is van belang. Een te klein of te groot borstschild kan pijnlijke tepels veroorzaken en komt het kolven zeker niet ten goede. Bij het kiezen van het juiste borstschild kan een kraamverzorgster of verpleegkundige eventueel helpen.

kolven tips tricks afkolven borstvoeding werken mama moeder blog zoetkindje

Genoeg melk kolven

Dan begin je met kolven. Let er ten eerste op dat je goed hebt gegeten en masseer de borst eventueel een beetje voordat je begint. Zorg dat je comfortabel zit in een warme ruimte en verzeker je ervan dat je niet gestoord kunt worden. Anders kan het lastig zijn om te ontspannen.

Wanneer je eenmaal geïnstalleerd bent en begint met kolven is het wachten op het toeschietreflex. Dit kan soms langer duren dan wanneer je borstvoeding geeft aan je kindje. Maak je hier dus niet druk over. Om het toeschietreflex te bevorderen is het belangrijk om het natuurlijke zuigen van een baby na te bootsen. Snel en licht zuigen bevordert het toeschietreflex. Is de melkstroom eenmaal op gang dan ga je over op langzamer en krachtiger.

Wil de melk niet toeschieten? Probeer dan een foto of filmpje van je kind te bekijken (bijvoorbeeld op je telefoon), of neem iets mee dat zijn of haar geur heeft, dit kan echt wonderen doen. Verder is ontspannen heel belangrijk, doe eventueel wat ademhalingsoefeningen. Wil het nog niet lukken? Probeer dan de oxytocine neusspray. Dit bevat het hormoon oxytocine (synthetisch), dat er voor zorgt dat de melk toeschiet.kolven tips tricks afkolven borstvoeding werken mama moeder blog zoetkindje

Als de melk eenmaal is toegeschoten kun je de borst zachtjes een klein beetje masseren/bewegen om hem helemaal goed leeg te kolven. Of druk zachtjes het borstschild tegen de borst in het ritme van de kolf. Een glaasje water tijdens het kolven wil ook helpen om de melk op gang te houden.

Kolf niet te lang, liever drie keer kort kolven dan twee keer heel lang. Zodra je merkt dat er minder of geen melk meer uit de borst komt is het sowieso tijd om te stoppen. Op een gegeven moment weet je zelf wel hoeveel cc je ongeveer produceert en dan kun je dit aanhouden als richtlijn. Toch kan het zijn dat je de ene dag meer kolft dan de andere, dit hoort er helemaal bij dus houd je niet te krampachtig vast aan een bepaald minimum. De ene keer gaat het nu eenmaal beter en gemakkelijker dan de andere keer 🙂

Kolf jij wel eens en heb je nog andere tips? Laat het dan weten door hieronder een reactie achter te laten!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen