Mag jouw kind veel met de ipad, je telefoon, tv of computer spelen? Grote kans dat je voordat je kinderen kreeg hier “Nee” op zou zeggen (als je zo’n beterweter bent als ik tenminste). Een paar jaar geleden was ik het namelijk nog roerend met je eens geweest. Maar met twee kleine mannetjes van drie en vijf, moest ik helaas toch inbinden…

Druk

Ik wist het allemaal zó goed voordat ik moeder werd: mijn kind zou alleen gezond eten krijgen, nooit te laat naar bed gaan en natúúrlijk zou ik hem niet voor de tv zetten of met de ipad laten spelen omdat ik iets anders moest doen. De realiteit van het ouderschap was gelukkig nog ver weg voor mij… Vooral toen mijn jongste net geboren was, waren de ipad en de tv vaak een handige “oppas”, zodat ik even rustig de baby kon voeden of snel een luier kon verschonen. Ik was druk. Natuurlijk kan een mannetje van anderhalf zijn aandacht niet lang ergens bij houden, dus ook niet bij de tv of de ipad, maar die ca. 10 minuten konden soms net het verschil maken. Sowieso had mijn jongste het bijzondere (?!) talent om -als ik even niet oplet- alle pannen uit de keukenkast trekken of de luieremmer eens  lief een likje te geven. Dan maar even de tv aan of met mijn telefoon laten spelen, toch?

kind ipad

Slecht voor de ontwikkeling

Ik voelde me wel schuldig, want zo goed schijnt schermtijd niet te zijn (hoe schattig het er ook uitziet, zo’n klein mannetje die lekker over de ipad swiped). Maar wat is er dan zo slecht aan? Ik deed wat onderzoek en werd redelijk gerust gesteld: het is misschien niet enorm uitdagend voor een baby of een peuter om de hele tijd achter een scherm te zitten, maar er zijn op dit moment nog geen onderzoeken die uitwijzen dat het echt heel slecht is. Je kunt je kleintje dus met een relatief gerust hart af en toe achter een schermpje zetten. Het is echt niet zo dat hij of zij meteen een ontwikkelingsachterstand oploopt.

Advies: Begeleiden

Het is wel zo dat er manieren zijn om te zorgen dat je kindje niet “verslaafd” of overprikkeld raakt. Eigenlijk komt het vooral neer op begeleiding. Zorg er dus voor dat je weet wat je peutertje aan het doen is en dat je (indien mogelijk) samen met je digiwondertje tv kijkt of met de iPad speelt. Eigenlijk ook wel zo gezellig toch? En een noodsituatie zoals een baby zusje dat haar hele pakje onder poept moet in mijn optiek gewoon kunnen. 😉

ipad kind

Tips

Wat kun je nog meer doen om je kleintje op een “goede” manier met de computer, tablet of telefoon te laten spelen?

Niet te lang: een tweejarige zou ideaal gezien 30 minuten per dag achter een scherm mogen zitten. Liefst verdeeld over de dag, 3 keer 10 minuten.

Vaste momenten. Kies vaste momenten zodat je kind ook leert dat het na een tijdje ook weer afgelopen is. Zo voorkom je een mini-verslaving. En hopelijk ook zo’n tweejarige hysterische driftaanval.

Op de buik! Leg je peuter op de buik als hij met de tablet bezig is, zo voorkom je “bankhangen”.

Koop lekker ouderwets dvd’s. Ik had niet eens een dvd speler meer, maar heb er pas geleden weer eentje aangeschaft. Op deze manier weet ik wat er wordt gekeken en kan ik er ook voor zorgen dat de tv/dvd weer uit gaat. Netflix en Youtube nodigen toch iets teveel uit tot verder kijken, is mijn ervaring.

Niet voor het slapen gaan. Net als voor ons geldt: geen schermen vlak voor bedtijd. Met ipad spelen of tv kijken maakt de hersenen actief, het licht dat er vanaf komt zorgt ervoor dat je kleintje niet slaperig wordt, maar juist wakkerder. En dat lijkt mij aan het eind van de dag voor niemand leuk.

ipad kind

Handig:

  • Leuke app: Brikki, voor 0-6 jaar. Brikki is een leeuwtje die elke dag iets nieuws meemaakt. Je kunt zelf verhaaltjes bedenken en maken.
  • jufjannie.nl/. Hier vindt je leuke en educatieve apps en spelletjes voor je peuters en kleuters.
  • consumentenbond.nl. Hier zijn verschillende apps ingedeeld op de leeftijd van je kind en beoordeeld op geschiktheid.

Meer weten?

http://www.nji.nl/nl/Download-NJi/Publicatie-NJi/Tipsheet-mediagebruik-0-5-jaar-voor-ouders.pdf

https://www.opvoeden.nl/peuter/opvoeding-en-gedrag/media/adviezen-mediagebruik-peuters/ 

Mag jouw peutertje vaak op de iPad of de tablet? Wat voor regels heb jij? Laat het weten in de comments!

Mirjam

Mirjam (36), webredacteur en moeder van Oscar (5), Hugo (3) en Phaedra (0). Houdt van: knuffelen, rommel maken, zingen, fotografie, attachment parenting, lekker en biologisch eten, (kinder)kleding shoppen en feestjes. Houdt niet van: kolven (maarja…) chagrijnige mensen en niet lekker zittende kleding.

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen