Nee, nee, nee.. Hoe vaak gebruik jij het op een dag? Nee, je mag niet op het aanrecht klimmen. Nee, je mag nu geen chips eten. Nee, je mag elkaar niet plagen.

Met (kleine) kinderen ben je soms net een politieagent. De hele dag probeer je de boel in goede banen te leiden. Ze uit elkaars haren te houden en te zorgen dat ze goed en verantwoord opgroeien.

In dat proces van opgroeien gebruik je alleen (onbewust) heel vaak het woordje ‘nee’. Zelf had ik daar nooit zo bij stilgestaan tot een vriendin een jaar geleden tegen me zij dat ze minder het woord ‘nee’ probeerde te zeggen en minder negatieve uitspraken wilde gebruiken. In plaats daarvan probeerde ze dingen op een positieve en opbouwende manier te benaderen.

NEE

Meer effect

Die positieve benadering zorgt ook voor een positieve sfeer in huis. Maar dat is niet de enige reden om minder nee te zeggen..

Want luisteren jouw kinderen direct als je ‘nee’ zegt? Grote kans dat het antwoord hierop… Nee is 😉 Door te pas en te onpas het woordje ‘nee’ te gebruiken verliest het eigenlijk zijn kracht. Kinderen zijn er niet van onder de indruk en zien het soms zelfs als een stimulans om door te gaan en je grenzen te verkennen. Door minder nee te zeggen en het woord alleen maar te gebruiken in een uiterste situatie. Krijgt het woord zijn kracht weer terug en heeft het ook meer effect. Vaak heb je dan als je het wel zegt al aan één keer uitspreken genoeg. Als je dan ‘nee’ gebruikt. Zoals in de situatie dat je kindje iemand slaat. (‘Nee, je mag dat kindje niet slaan’) Leg dan ook direct uit waarom niet en zoek zo mogelijk een alternatief. (‘Want dan doe je dat kindje pijn. Je mag wel om de grond stampen met je voeten als je boos bent.’)

Wat zeg je dan?

Wil je gaan proberen om minder ‘nee’ te zeggen? Dan zul je erachter komen dat dit niet zo heel eenvoudig is. Nee zeggen zit nu eenmaal in ons systeem en gaat er niet zo gemakkelijk uit. Het begint eigenlijk al bij de babyleeftijd. Ze stoppen iets in hun mond dat niet mag. En jij zegt: ‘Nee, dat mag je niet in je mond stoppen’. Terwijl je in plaats daarvan gewoon iets anders kunt pakken om je baby af te leiden van wat hij niet mag doen. In feite hoef je er niet eens iets bij te zeggen. Hoe ouder ze worden hoe moeilijker het natuurlijk wordt om minder nee te zeggen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet verwoord wat je niet wil. Maar dat je verwoord wat je wel wil. Hiermee leg je ook niet de focus op het foute gedrag en geef je direct een alternatief zodat je kind weet wat hij wel moet doen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee, en met een beetje oefenen kom je er wel en kun je het aantal keer dat je ‘nee’ zegt beperken tot een paar keer per dag.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

Nee, je mag je beker niet op de grond gooien –> Wil je die beker op tafel zetten?

Nee, je mag niet op de bank springen –> Ik wil graag dat je op de bank gaat zitten.

Nee, je mag geen koekje –> We kunnen nu geen koekje eten maar je mag wel een …

Nee, dat mag je niet zeggen –> Wil je dat op een andere manier zeggen?

Nee, jullie mogen elkaar niet plagen –> Ik zou graag willen dat jullie samen spelen

Nee ik kan je nu geen boekje voorlezen –> Ik ga nu … doen maar we kunnen straks wel een boekje lezen

Hoe vaak zeg jij ‘nee’ op een dag?

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen