Yes! Je bent zwanger. Je mag een kleintje bij je dragen voor negen maanden. Het zal zich ontwikkelen van een minuscuul celletje tot een volwaardig mensje. Tijdens je zwangerschap zijn er wel honderd dingen waar je aan denkt; van kleding tot meubels, van namen tot kaartjes, welke kraamzorg kies je en maak je een geboorteplan? En natuurlijk de bevalling!

Waar de meeste vrouwen denken aan het ziekenhuis of een thuisbevalling, zijn er ook vrouwen die nadenken over de invloed van de verloskundige tijdens de bevalling. Je kan je verloskundige namelijk ook vragen of je alles zelf mag doen onder haar toezicht. De zogenaamde; hands off bevalling.

Hands off komt niet vaak voor

In Nederland is het heel normaal om met verloskundige te bevallen en alle protocollen op te volgen. De verloskundige begeleid jou tijdens de uitdrijving en helpt je kleintje naar buiten. Als het hoofdje staat zal zij met haar handen zijn hoofdje en schoudertjes de weg naar buiten begeleiden. Ook zal ze het perineum ondersteunen, het stukje huid tussen anus en vagina, deze plek is extra gevoelig voor inscheuren. Een bevalling op deze manier heet een hands on bevalling.

De hands off bevalling wordt in Nederland weinig toegepast. De verloskundige moet bij een hands off bevalling de controle loslaten. Ze zal op een afstandje meekijken en ook je kleintje wordt niet gestoord onderweg naar buiten. Ook het perineum wordt met rust gelaten. Tenzij er noodzaak is, dan verandert alles. Bij een hands off mag je zelf je kleintje aanpakken en natuurlijk kun je altijd aangeven waar je wel de hulp van de verloskundige bij kan gebruiken.

Alles draait om controle

Waarom deze manier van bevallen weinig voorkomt in Nederland is eigenlijk vanwege controle. Alles draait hier om controle. Enigszins logisch het gaat tenslotte om nieuw leven wat zo goed mogelijk moet verlopen.

Ook wordt er vaak gezegd dat de hands on manier zorgt voor minder rupturen. Alleen zijn onderzoeken hierover niet unaniem. Uit het ene onderzoek komt naar voren dat de hands off methode zorgt voor minder rupturen, minder knippen en minder bloedingen in het kraambed. Uit het andere onderzoek blijkt dat geen verschil is tussen de twee methodes.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk gaat het om de wens van de vrouw en is de manier van bevallen voor iedere vrouw een persoonlijke keus. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de meest natuurlijke manier om te bevallen. Zonder gestoord te worden. Naar mijn mening is het vrouwelijk lichaam gemaakt om te bevallen. Vertrouwen in het lijf, een goed liggend kind en weinig angst zullen een heleboel goeds doen voor het proces. Have faith.

Sjors

Moeder van Delano (10), Romano (5) en Giuliano (2) en newborn Luciano. Creatieve thuisblijfmoeder met een man die een eigen tattoostudio runt. Dol op dansen, sporten, lezen en schrijven. Liefhebber van natuurlijk ouderschap én mindful leven! Een ontspannen begin is een goede start van de dag! ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen