Al vaker schreven wij over Natuurlijk Ouderschap en over de 7 B’s of te wel, de 7 hoofdgedachten, die daarbij horen. In eerste instantie kan het lijken alsof Natuurlijk Ouderschap vooral van toepassing is op baby’s. Zo gaat het veel over dragen, borstvoeding, binding na de geboorte en het leren begrijpen van je kindje. Hoewel de 7 B’s het inderdaad zo uitleggen is de gedachte achter Natuurlijk Ouderschap juist ook voor oudere kinderen van toepassing.

Natuurlijk ouderschap voor alle leeftijden

Het mooie van Natuurlijk Ouderschap is dat het je het in iedere leeftijdsfase kunt toepassen. Het is gebaseerd op vertrouwen in en respect voor wie het kind is en in welke leeftijdsfase dan ook. En nee, het betekent niet dat wanneer nodig er niet boos gereageerd mag worden zowel door ouder als door het kind. Het betekent ook niet dat je jezelf wegcijfert als ouder. Het wil alleen zeggen dat je gehoor geeft aan elkaars behoefte, oprecht naar elkaar luistert en dat een ieder ertoe doet in het gezin.

Natuurlijk Ouderschap komt uit het hart. Als ouder zul je aanvoelen wat je baby nodig heeft, onafhankelijk van de levensomstandigheden, en dit hou je vast naarmate je kleintje groter wordt. Als ouder leer je de behoeftes (h)erkennen en zal je beslissingen nemen gebaseerd op de behoeften van jou kind.

Een paar gedachten die daarbij kunnen helpen zijn:

  • Begrijpen dat kinderen altijd hun best doen.

  • Vertrouwen dat hoewel kinderen klein zijn, ze verdienen dat hun behoeften serieus worden genomen.

  • Weten dat het onrealistisch is om te verwachten dat een kind zich altijd voorbeeldig gedraagt.

  • Herkennen dat “stout of slecht gedrag” een poging is van het kind om te laten weten dat er een belangrijke behoefte leeft.

  • Leren kijken naar onderliggende redenen van gedrag om te begrijpen wat je kind denkt en voelt.

  • Zien dat op een heel speciale manier ons kind ons leert wat liefde is.

Hoe pas je Natuurlijk Ouderschap toe in de praktijk?

Als je peuter of kleuter bijvoorbeeld een driftbui krijgt is dit heus niet zonder reden of om jou als ouder te pesten, daar zit veel meer achter. Aan jou als ouder de taak om erachter te komen waar deze bui vandaan komt.

Hier thuis zijn er verschillende leeftijden waar ik mee te maken heb. Van de oudste verwacht ik hele andere dingen dan van de middelste. En de middelste weet weer heel goed wat wel en niet kan in vergelijking met de nu nog kleinste. Als ze dan ook allemaal thuis zijn is het continue schakelen naar behoeftes en fases. ‘Wat gebeurd er. Wat is er aan de hand. Wat wilt de een en wat wilt de ander.’

Hier thuis hangt dan ook aan de deur en in de speelkast een A4-tje met emotie gezichtjes en het ‘oplossingswiel’ zodat wanneer er bijvoorbeeld een probleem onderling plaatsvindt we met elkaar bekijken wat de opties zijn om dit te kunnen oplossen. Zo worden beide partijen gehoord en zal een ieder tevreden zijn omdat we met elkaar naar een oplossing zoeken.

Natuurlijk Ouderschap zorgt voor het ontwikkelen van een hechte band tussen ouder en kind, waardoor affectie en empathie maar ook koestering en genegenheid van de ouders wordt op hun kind overgedragen. Zo zal het kind deze kwaliteiten optimaal kunnen ontwikkelen en uitgroeien tot een mooi mens.

Rear View of Woman With Child

Sjors

Moeder van Delano (10), Romano (5) en Giuliano (2) en newborn Luciano. Creatieve thuisblijfmoeder met een man die een eigen tattoostudio runt. Dol op dansen, sporten, lezen en schrijven. Liefhebber van natuurlijk ouderschap én mindful leven! Een ontspannen begin is een goede start van de dag! ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen