Ik ben niet van het hokjes denken of het volgen van bepaalde opvoedstijlen. Eigenlijk geloof ik gewoon in opvoeden vanuit je hart. Maar toen ik voor het eerst las over ‘Natuurlijk Ouderschap’ (in het engels attachment parenting) zag ik verrassend veel overeenkomsten met hoe ik met mijn kinderen omga.

Hoe meer ik er over ging lezen, hoe meer ik van mezelf herkende. Zodoende ben ik meer te weten gekomen over wat Natuurlijk Ouderschap precies inhoudt. Je zult op onze blog dan ook regelmatig artikelen lezen die te maken hebben met Natuurlijk Ouderschap. Mocht je benieuwd zijn waar het precies op gebaseerd is. Hierbij een kleine inleiding:

Onstaan van Natuurlijk Ouderschap

Natuurlijk ouderschap (of eigenlijk dus Attachment Parenting) is een opvoedingsmethode die in de jaren ’80 en ’90 is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears. Sears is ervan overtuigd dat de ouders de enige echte deskundigen zijn als het gaat om hun kind. Je kunt alleen deskundig worden over je kind als je je kind zo goed mogelijk leert kennen. Daardoor ontstaat hechting. Hoe beter de hechting, hoe beter jij de signalen van je kind begrijpt. En hoe beter je kind jou begrijpt. Zo ontstaat er een harmonieuze gezinssituatie.

natuurlijk ouderschap attachement parenting de 7 b's opvoedstijl sears mama moeder kind baby peuter kleuter

Handvatten: De 7 B’s van Natuurlijk Ouderschap

Sears geeft een aantal handvatten of principes voor het Natuurlijk Ouderschap. Dit worden ook wel de 7 B’s genoemd.

Birth Bonding: Zorg ervoor (zover dit medisch gezien mogelijk is) dat je na de geboorte direct contact maakt met je baby. Hierbij heeft huid op huid contact de voorkeur. Houd je kindje na de bevalling de eerste uren bij je, dit zorgt voor een goede hechting. Het eerste uur na de geboorte is je baby erg alert. Zo gaan ze al direct opzoek naar de borst wanneer de baby bij de moeder op de buik ligt. Huid op huid contact blijft ook de eerste weken na de geboorte erg belangrijk.

Breastfeeding: Geef je baby borstvoeding. Het is de ideale start en de meest natuurlijke manier van voeden. Het is ook meer dan alleen voeding. Zo biedt het ook troost en rust op de momenten dat je baby het nodig heeft. Probeer zoveel mogelijk te voeden op verzoek.  Het liefst geef je de eerste zes maanden exclusief borstvoeding.

Babywearing: Probeer je kindje veel te dragen. Dat kan op je arm of bijvoorbeeld in een draagdoek. Baby’s zijn het liefst dicht bij je in de buurt, dit geeft een gevoel van geborgenheid en veiligehid. Door dragen ontstaat er een goede hechting en baby’s die vaak gedragen worden, huilen minder. Lees hier meer over de voordelen van dragen.

Bedding close to baby: Slaap samen met je baby. Dit kan door bijvoorbeeld een co-sleeper te gebruiken of door in hetzelfde bed te slapen. Door samen te slapen kan je onmiddellijk inspelen op de behoeften van je kind. Hij voelt zich veilig zo dicht bij jou en je kan makkelijk voeden op verzoek. Lees hier meer over samen slapen met jouw baby.

Babylanguage: Als een baby huilt wil hij iets vertellen. Het is zijn of haar manier om met jou te communiceren. Leer zijn taal te verstaan door goed te luisteren en observeren. Zo leer je de behoeften kennen en bijvoorbeeld honger- en vermoeidheidssignalen snel herkennen. Voorstanders van Natuurlijk Ouderschap zullen hun kind niet in z’n eentje laten huilen.

Beware of baby trainers: Luister niet naar zogenaamde babytrainers die zeggen dat je een baby moet trainen om alleen in slaap te vallen of te laten huilen. Een baby huilt met een reden, wordt graag vastgehouden en heeft veel liefde nodig. Daar is niets mis mee.

Balance:  Vind het evenwicht tussen aandacht voor de baby en voor jou en je partner. Niet alleen de baby heeft namelijk aandacht nodig. Jullie zelf hebben dat ook. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar en durf hulp in te schakelen als dat nodig is.

Deze 7 B’s vormen de basis van Natuurlijk Ouderschap. Misschien herken je jouw eigen opvoedstijl er in, zoals ik. Of misschien herken je bepaalde elementen. Voor mij betekent Natuurlijk Ouderschap ook vooral luisteren naar je hart en naar je kind.

Was jij al bekend met Natuurlijk Ouderschap? En wat vind je van de 7 B’s? Laat het met weten door hieronder een reactie achter te laten!

Lisa

Moeder van Roman (8), Vinoux (6) en Louèn (0). Journalist met een voorliefde voor online content. Fan van natuurlijk ouderschap (AP) op een moderne manier. Dol op ballet (en dansen in het algemeen), creatief bezig zijn, vegetarisch en veganistisch eten, feestjes organiseren en natuurlijk ook op shoppen ;-)

No Comments Yet

Comments are closed

Zoetkindje
Zoetkindje is een modern online magazine over natuurlijk, ontspannen én positief ouderschap voor moeders met kinderen van 0 - 6 jaar!
Nooit een bericht missen?
Contact met ons opnemen?
Contact
Bezig met versturen